Frederikshavn Kommune overtager milliardgæld: Ekspert kalder det uholdbart for kommunekassen

Det vil få betydning for frederikshavnerne, at kommunen overtager gæld.

Frederikshavn Havn har ikke længere råd til at fortsætte driften, så nu overtager kommunen arbejdet. (Foto: © Morten Lerkendfeldt Sørensen DR)

Der er ikke flere penge i kassen til at betale regninger i den økonomisk pressede Frederikshavn Havn - og derfor lander nøglerne til havnen på kommunens bord fra midten af maj.

Det kom frem på et pressemøde tidligere i aftes.

Havnen er en kommunal selvstyrehavn, men nu bliver kommunen nødt til at overtage ledelsen af havnen og den gæld på omkring 1,6 milliarder kroner, som følger med.

- Det er en sorgens dag, og jeg er både vred, skuffet og ked af det, lyder det i den forbindelse fra Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn.

For det er en dyr regning for kommunen at overtage. Og selvom frederikshavnerne ikke vågner op til en regning i morgen, så vil det få betydning for dem, mener Niels Dechow, der er professor på Aalborg University Business School.

- Det er klart, at det vil få en betydning for de fremtidige budgetter i Frederikshavn Kommune. For der er altså nu en gæld, der skal serviceres på den ene eller den anden måde, siger han.

Borgmester vil gøre, hvad hun kan

I Frederikshavn Kommune lyder det fra flere, at de er nervøse for, hvad det vil betyde for dem, når havnens gæld ender på kommunens bord.

Men borgmesteren forsikrer, at hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at det ikke skal kunne mærkes på velfærden.

Hun peger på, at man i første omgang har penge til at afvikle et tocifret millionbeløb, som havnen ikke har kunnet betale.

- I første omgang har vi mulighed for at tage nogle penge fra kassen, fordi vi har levet, som vi har råd til, og også har kunnet lave en lille opsparing, siger Birgit S. Hansen.

Det var på et pressemøde tidligt onsdag aften, at borgmester Birgit S. Hansen sammen med Karsten Dybvad, der er formand for havnen, fortalte, at kommunen 15. maj overtager Frederikshavn Havn. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen DR)

Hun har også en plan for, hvad der nu skal sættes i gang af arbejde for at finde råd til deres nye udgift.

- Vi går igang med at se på, hvad der er af muligheder i forhold til at lægge nogle lån om på havnen og få lidt længere løbetid. Vi har også nogle muligheder for at tage både fra bygningsvedligehold- og asfaltkontoen, siger hun.

Niels Dechow mener dog, at det ikke kommer til at gå ubemærket hen, når kommunen forsøger at komme gælden til livs.

- Man kan sige sådan, at hvis Frederikshavn Kommune allerede i år skal komme op med 34 millioner kroner i renteafdrag, så skal der nok noget mere til, end dét kommunalbudgettet kan holde til på sigt, siger han.

Han kalder situationen for uholdbar, hvis der ikke kommer en omsætning fra havnen.

- Hvis det ikke lykkes, så vil det i værste fald gå så meget ud over kommunens økonomi, at man kunne blive nødsaget til at prøve at se, om man kan få et tilskud, så der kan tages hånd om noget af gælden på den måde, siger han.

Og den nordjyske borgmester anerkender, at det selvfølgelig kommer til at betyde noget, at nøglerne til havnen nu er kommunens.

- Men vores helt store plan er, at vi får havnen tilbage til at være en kommerciel havn, der kan tjene penge selv, lyder det fra Birgit S. Hansen.

Kan du med hånden på hjertet sige, at det ikke kommer til at betyde noget for skoler, ældre og så videre?

- Det ville være useriøst af mig at stå og give garantier. Men jeg kan garantere, at vi tager opgaven dybt alvorligt. Det er en sorgens dag, og jeg er både vred, skuffet og ked af det siger hun og fortsætter.

- Jeg håber, at vi får nogle svar, men alt imens er vi nødt til at træffe nogle af de svære beslutninger for at se, om vi kan komme sikkert igennem det her, lyder det.