Farlige læger udskriver medicin - selvom de har mistet retten til det

Statens advokat undrer sig over, at læger uden autorisation fortsat kan udskrive medicin. Løsning på vej.

Oldnordisk. Helt håbløst. Rodet. Det er nogle af de ord, som apoteker og patienter sætter på det system, som skal forhindre, at læger ulovligt fortsætter med at udskrive recepter til patienter, når lægerne har mistet retten til det. (Foto: © DR, DR)

Når du går ned på apoteket for at hente medicin ordineret af din læge, forventer du nok, at lægen har ret til at udskrive recepten. Men sådan er det ikke altid.

Læger, der har fået forbud mod at udskrive medicin, kan nemlig stadig sende recepter til apotekerne.

Og det sker, at læger - eller tidligere læger - i strid med loven fortsætter med at udskrive medicin til deres tidligere patienter, selvom de har fået frataget retten til det.

Det viser oplysninger, som DR fik via en aktindsigt i 2015. Det samme konstaterer statens advokat, Kammeradvokaten, der for nylig har gennemgået 1.165 åbne tilsynssager om læger i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kammeradvokaten undrer sig både over, at lægerne overhovedet kan udskrive recepter på medicin, de ikke må ordinere, og at patienterne kan få udleveret medicinen på apotekerne.

Skal tjekke på papirliste

På Albertslund Apotek på Københavns Vestegn viser apoteker Vinnie Krogh gerne frem, hvad problemet er.

Hun ved, at apotekerne ikke må udlevere medicin på ugyldige recepter - altså recepter fra en læge, der for eksempel har fået frataget retten til at udskrive en bestemt type medicin. Men det er vanskeligt at tjekke i praksis, siger hun.

Vinnie Krogh ved ekspeditions-computeren på Albertslund Apotek. (Foto: © Dr, DR)

I praksis foregår det sådan, at apoteket hver anden eller tredje uge på mail får tilsendt en liste, Apotekerlisten, fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Listen er på flere side og rummer 2-300 navne på læger og tandlæger. Lægerne har enten fået frataget deres autorisation som læge eller tandlæge eller har helt mistet retten til at udskrive bestemte typer medicin.

Apotekerlisten i baglokalet

Albertslund Apotek printer Apotekerlisten ud. Men den må ikke ligge frit fremme, fordi den også indeholder lægernes CPR-numre. Så listen bliver sat ind i en mappe, der står ude i et baglokale.

Når apotekeren ekspederer en kunde, foregår det ved en computerskærm, hvor recepten typisk hentes frem elektronisk.

- For hver ordination kommer det lige op på skærmen i et splitsekund, hvilken læge der har ordineret det her produkt, og i princippet skulle vi så ud og se i mappen tusind gange om dagen, om de enkelte læger har ret til at ordinere medicinen, forklarer apoteker Vinnie Krogh.

- Oldnordisk system

I gennemsnit ekspederer Albertslund Apotek omkring tusind recepter om dagen. Og der er mange andre ting at holde øje med end de læger, der har udskrevet recepterne.

Som at sikre, at det er den rigtige medicin til den rigtige patient, at den er udskrevet i rette doser, og at patienten får nødvendige informationer om, hvordan medicinen skal tages, forklarer Vinnie Krogh.

Der er strafbart at ekspedere recepter fra farlige læger. Så er det ikke jeres ansvar at bruge den her liste bedre, end I gør i dag?

- Jo, i princippet er det vores ansvar. Men i praksis er det bare ikke muligt. Vores hverdag er hektisk, og der er mange ting, vi skal sørge for, og det her fylder meget, meget lidt i vores univers, desværre, siger hun.

Vinnie Krogh betegner systemet med papirlister som "oldnordisk", og mener, at man rent teknisk må kunne forhindre, at læger udskriver ugyldige recepter, når nu langt de fleste recepter håndteres elektronisk.

Farligt for patienter

Det går ud over patienterne, at de ulovlige recepter ikke er blevet bremset.

Sådan lyder det fra paraplyorganisationen Danske Patienter. Formand Camilla Hersom påpeger, at når læger mister retten til at udskrive bestemte typer medicin, skyldes det, at Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at lægen er til alvorlig fare for patienterne. Måske fordi lægen har udskrevet forkert eller for meget medicin.

- Så er det en systemfejl, at lægen alligevel kan fortsætte med at udskrive medicinen, siger Camilla Hersom.

Hun vil ikke klandre apotekerne for, at de af og til udleverer medicin, som er udskrevet ulovligt af en læge.

- Det virker helt håbløst, at de skal rode med de her papirlister for at krydstjekke. Man er nødt til at indrette systemerne, så de understøtter den adfærd, man gerne vil have, siger Camilla Hersom.

Løsning to år undervejs

Kammeradvokaten anbefaler i sin undersøgelse af de 1.165 tilsynssager om læger, at myndighederne får undersøgt mulighederne for at finde en digital løsning, som kan forhindre, at læger fortsætter med at udskrive recepter, når de har mistet retten til det.

Noget lignende foreslog Apotekerforeningen for to år siden, i april 2015, i et brev til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det skete, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed havde formanet apotekerne om ikke at udlevere medicin på ugyldige recepter. Det fremgår af dokumenter, DR Nyheder har fået via aktindsigt.

- Jeg synes, at de to år, der er gået, er meget lang tid. Vi har gentagne gange presset på for den her løsning, som nu forhåbentlig kommer, siger Helle Sandager, chefkonsulent i Apotekerforeningen, apotekernes brancheorganisation.

Elektronisk blokering på vej

I Styrelsen for Patientsikkerhed understreger direktør Anne-Marie Vangsted, at det er apotekernes ansvar, at de ikke udleverer medicin efter recepter, der ikke er gyldige.

Men samtidig siger Anne-Marie Vangsted om det nuværende system med papirlister:

- Når vi skriver 2017, er det selvfølgelig ikke acceptabelt og hensigtsmæssigt.

Der kommer derfor også snart en løsning, der skal sikre, at en læge ikke kan udstede en elektronisk recept, hvis han eller hun har mistet autorisationen eller retten til at ordinere bestemte typer medicin.

- Så kommer der simpelthen en blokering ind. Og når apotekerne bliver tilsluttet systemet med det Fælles Medicinkort senere i år, vil de få en advarsel op, hvis de forsøger at ekspedere en recept på papir eller en recept, der bliver telefoneret ind til apoteket, siger Anne-Marie Vangsted.

Systemet er ved at blive testet og vil ifølge Anne-Marie Vangsted blive taget i brug inden for kort tid.