Der er behov for reformer i Danmark. Det går nemlig skidt for dansk økonomi, lød det forleden fra Venstres uddannelsesordfører, Jakob Engel-Schmidt.
- Vores økonomi er gået i stå. Vi er fattigere end i 2007. Vores reform, helhedsplanen, hvor SU-reformen er en del af, der er tilsigtet at gøre Danmark rigere, lød det fra ordføreren i sidste uge i DR2 Morgen. En påstand Jakob Engel-Schmidt også gentog i P1 Morgen.
Detektor har set på, om Danmarks økonomi virkelig er gået i stå, og om vi er fattigere end i 2007. Og konklusionen er, at Jakob Engel-Schmidt forsimpler fakta.
Ikke tilbage på niveau
Jakob Engel-Schmidt fortæller til Detektor, at han bygger påstanden på udviklingen i BNP. Og her viser tal fra Danmarks Statistik ganske rigtigt, at Danmarks BNP var højere i 2007, end den er i dag – også selvom man ser på BNP per indbygger. Udviklingen afhænger dog af, hvilken periode man ser på.
Tallene fra Danmark Statistik viser nemlig, at BNP faldt i forbindelse med den økonomiske krise. Men går man blot to år frem til 2009 stiger BNP dog frem til nu. Det samme gælder, hvis man ser på perioden før krisen.
- Det billede man tegner, afhænger i høj grad af, hvor man måler fra. Man kan både vælge perioder, hvor BNP stiger, og hvor BNP falder. Vil man have det fulde billede, kan det derfor være en god ide at se på udviklingen over en længere periode, fortæller fuldmægtig i Danmarks Statistiks afdeling for nationalregnskab Rasmus Rold Sørensen.
Samme melding lyder fra professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.
- Det er tydeligt, at der skete noget markant i forbindelse med finanskrisen, hvor BNP faldt. Og vi er ikke kommet tilbage til det niveau, vi havde før krisen, siger han.
Økonomien er ikke i stilstand
Jakob Engel-Schmidt har dog ikke ret, når han siger, at Danmarks økonomi er gået i stå. Ser man på BNP-udviklingen de senere år, har der nemlig været fremgang, fortæller Bo Sandemann Rasmussen.
- Der har ganske vist været en lavere vækst i BNP efter krisen i forhold til hvad, vi havde før, men der har stadig været fremgang - den har bare ikke været så stor, siger han og påpeger, at Danmark er tilbage på 2007-niveau om få år, hvis den nuværende udvikling forsætter.
- Ser man på grafen, kan man jo se, at der ikke mangler så meget, før vi er tilbage på niveauet før krisen.
Engel-Schmidt: Vi er på vej tilbage
Detektor har spurgt Jakob Engel-Schmidt, hvorfor han lige vælger 2007 som udgangspunkt i beskrivelsen af, hvordan BNP har udviklet sig.
- Jeg refererer til året før finanskrisen, som jo har været skelsættende og dagsordensættende for hele verden - også dansk politik. Derfor er det selvfølgelig naturligt, at jeg referer til den. Jeg referer jo ikke til BNP efter Kanslergadeforliget (politisk forlig fra 1933 red.) i den politik, jeg render og fører i dag, siger Jakob Engel-Schmidt men erkender samtidig, at billedet af dansk økonomi afhænger af, hvilke årstal man kigger på.
- Det er klart. Men BNP var højere før finanskrisen end i dag, og det er et faktum.
Du siger også, at økonomien er gået i stå. Men BNP er jo steget siden 2009.
- Prøv at hør, jeg havde 20 sekunder til at redegøre for det her. Danmark var rigere før finanskrisen, men det er fuldstændig korrekt, at vores økonomi ikke har stået stille siden da - vi er på vej op igen. Men min pointe er, at der er så mange vigtigere påstande i den her SU-diskussion, I også kunne tjekke, siger han til Detektor.
Danmarks indtægter stiger
BNP er dog ikke det eneste mål for, hvordan Danmark klarer sig. Danmarks Statistik opgør også såkaldt BNI, som står for bruttonationalindkomst. Og skal man afgøre, hvor rige vi er, er BNI mindst lige så relevant at se på som BNP, lyder der fra Bo Sandemann Rasmussen.
- Hvis man måler BNP, måler man jo den økonomiske aktivitet. Men når man ser på, om vi er er blevet rigere, ser man typisk på BNI per indbygger, som jo er det, som tilfalder danskerne, siger han og påpeger, at der også her er fremgang at spore.
- Hvis vi ser på BNI per indbygger, er vi faktisk også på vej tilbage til niveauet før krisen.