Ejgil Kristiansen fra Roskilde-egnen har hænderne skruet godt på. Han har arbejdet, fra han var 11 år gammel, men for to år siden var det slut. Efter nye ejere overtog Stryhns-fabrikken, og den gamle sjakbajs gik på efterløn – blev arbejdet på leverpostejfabrikken Stryhns i Himmelev forvandlet til et mareridt.
- Da jeg gik til lægen for to år siden, var jeg helt derude, hvor jeg ikke kunne bunde. Jeg stod nede ved skranken hos doktoren og fortalte, at jeg var tæt på selvmordets rand, fortæller en synligt berørt Eigil Kristiansen.
I stedet for den traditionelle værkfører indførte de nye ejere det, de kaldte for selvstyrende grupper. Ifølge Ejgil Kristiansen fungerede det ikke i hans afdeling.
Befamlet i baderummet
- Der var det jungleloven, der gjaldt - det var den, der var stærkest, der samlede de stærkeste. Hvis man var med i den klike, kunne man gøre, hvad man ville - med ledelsens accept, fortæller Ejgil Kristiansen.
Han blev mobbet for at være duksen, der gerne ville have noget fra hånden og overholde procedurerne. Kollegerne efterlod duksen alene ved maskinerne, mens de selv holdt lange pauser, og de frøs ham i det hele taget ude.
Og det blev værre endnu - nu blev chikanen mere synlig og mærkbar. Ejnar fik arbejdsbukserne trukket ned, og kolleger befamlede ham i baderummet.
- Det var meget ydmygende. De gik også og lavede pjank med en rensebørste i produktionen, der blev kaldt en gris. Den fik jeg jaget op bag i - udenpå tøjet mens jeg stod og passede maskinerne, husker Eigil Kristiansen.
Tillidsfolk og chefer reagerede ikke
Flere gange fik tillidsfolk og chefer besked om mobningen, men lige lidt hjalp det. Der blev ikke for alvor taget hånd om problemerne. Til slut var Eigil Kristiansen slidt ned psykisk og gik til lægen. Siden har den stået på besøg hos bl.a psykolog og på en selvmordsklinik.
I dag har han det ligesom flertallet i undersøgelsen fra Københavns Universitet. Når man bliver syg og anmelder en psykisk erhvervsskade, så forventer man, at der sker noget.
- Jeg håbede da, at Arbejdstilsynet ville rykke ud og få sat en stopper for den usunde måde, klikerne styrede stedet på, så der ikke var andre, der gik ned med nakken. Havde det været en hånd, der var blevet hakket af i en maskine, så var der nok sket noget i en fart, siger Ejgil Kristiansen.
Den nuværende administrerende direktør for Stryhns, Kristian Kornerup Jensen, beklager dybt, at der ikke blev grebet ind meget tidligere overfor den chikane, Eigil Kristiansen oplevede.
- Det skulle være stoppet meget tidligere. I dag har vi faktisk igen indsat en stærk lokal ledelse på den fabrik, hvor Eigil Kristiansen arbejdede, siger Kristian Kornerup Jensen.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:56d44194a11fa812b84af5eb
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1127557393961450