Konkursadvokater har i 20 år haft lov til at bryde momslovginingen ved ikke at indberrette moms løbende, når der er blevet solgt ud af konkursboets værdier.
SKAT har siden 90'erne haft en aftale med tusindvis af advokater, som betyder, at de er sluppet for løbende at afregne moms i konkursboerne, sådan som loven ellers kræver det.
- I sidste ende går det jo ud over statskassen, som jo står og mangler moms på den indtægt, der har været, men udbetaler moms på udgiften, siger momsdirektør i rådgivningsfirmaet Timetax, Søren Engers.
- Så man slår et hul i statskassen?
- Man slår et hul i statskassen.
SKAT: Vi mener ikke, vi har misforstået
Jens Sørensen er direktør for Inddrivelse i SKAT. Han siger til DR, at aftalen om, at konkursboer skulle slippe for momsregistrering, blev indgået i 90'erne:
- I midten af 90'erne tolkede vi på reglen om, hvornår man skal registreres – altså spørgsmålet om den selvstændige økonomiske virksomhed og det med at drive en virksomhed.
- Vi mener ikke, at vi har misforstået noget. Vi har tolket reglerne i momsloven sådan, at når der er tale om at videreføre en virksomhed, så skal den klart være registreret, men når der er tale om et konkursbo, der er ved at blive afviklet, så er der ikke tale om at drive en virksomhed, der skal være registreret, siger Jens Sørensen.
Ekspert: SKAT har et problem
Aftalen mellem SKAT og advokaterne undrer flere eksperter, som DR har talt med. De mener ikke, at momsloven kan tolkes, sådan som SKAT har gjort det:
- Loven giver ikke mulighed for lovligt at fakturere med moms uden at være momsregistreret, men myndighederne har ikke desto mindre tilsyneladende tilladt en sådan praksis, siger professor og ekspert i moms og skatteret ved Aarhus Universitet, Dennis Ramsdahl.
Professoren understreger, at det er SKAT, ikke advokaterne, der har et problem:
- Det er således ikke virksomhederne, der kan lastes for ulovligheden, men de myndigheder, der har tilladt den, forudsat at dette er tilfældet.
Momsdirektør Søren Engers er en af landets førende eksperter på området.
- Det ville undre mig meget, hvis man kan få sådan en aftale med SKAT, for man har jo en meget klar lovgivning på området. Har man et bo eller en hvilken som helst anden virksomhed, som har momspligtige indtægter, så er der en momspligt og en registreringspligt, siger Søren Engers.
- Hvis man kan få en aftale med SKAT om, at man overtræder den registreringspligt, vil jeg mene, så har SKAT et problem.
Konkursboer omfattet af momsloven
Aftalen betyder, at momsen i konkursboerne først gøres op, når boet afsluttes.
Sådan slipper konkursboerne og advokaterne for løbende hvert kvartal at afregne moms i forbindelse med sagen – også selv om behandlingen af konkursboet kan trække ud i årevis.
Dokumentaren 'Advokaternes tag-selv-bord', som blev vist i går aftes på DR1, viste, hvordan advokaterne i forbindelse med konkursen i firmaet E&B Nilsson A/S løbende sendte regninger med moms, selv om boet ikke var momsregistreret.
Den tidligere direktør i firmaet, Bent Nilsson, har ad flere omgange forsøgt at råbe myndigheder og domstole op over momsafregningen, som han mente var ulovlig. Bent Nilsson bliver nu støttet af de eksperter, DR har talt med:
- I momsloven er der ingen forskel. Altså, et konkursbo er omfattet af momsloven som alle andre virksomheder, siger momsdirektør Søren Engers.
- Et konkursbo er også en almindelig virksomhed. Hvis de har aktiviteter, hvis de har salg - og det kan jo være salg i forbindelse med afvikling, det kan være almindelig salg, hvor de fortsætter noget virksomhed - jamen så er de momspligtig virksomhed lige som alle andre, siger han.
DR sætter den kommende tid fokus på konkurser. På mandag klokken 20.45 vises dokumentaren 'Advokaternes tag-selv-bord' på DR1. Her på dr.dk kan du læse meget mere om kortlægningen af de seneste ti års konkurser, og du kan fortælle om dine personlige oplevelser med at gå konkurs her