Hospitaler, lægepraksisser og alarmcentraler får i denne måned en ny vejledning om sygdommen meningitis.
Men vejledningen handler ikke om sundhedsvæsnets problemer med at opdage, at en patient har meningitis.
Sådan lyder det fra to eksperter i infektionssygdomme, der har læst vejledningen igennem for DR.
- Vejledningen informerer primært om tiltag ved erkendt og mistænkt meningokoksygdom (smitsom meningitis red.), men ikke noget om, hvornår man skal mistænke sygdommen, siger Carsten Schade, lektor og speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.
Danske Regioner har ellers peget på vejledningen, som et redskab til, hvordan sundhedsvæsnet kan blive bedre til at mindske fejl i sager om meningitis.
- På det her livstruende område er det selvfølgelig afgørende, at vi er hurtige til at samle viden sammen og få vores utilsigtede system til at brede viden ud så hurtigt som mulig. Det er derfor, at der kommer en ny vejledning nu, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen, til DR.
Så vil du stå fast på, at I har det rigtige system til at lære af fejl?
- Jeg vil ikke stå fast på, at vi ikke kan gøre det bedre, og at vi ikke kan være mere målrettede i vores information. Det er også derfor, der kommer en ny vejledning på området, siger Bent Hansen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
DR’s research viser, at myndigheden for patientklager i rapporter fra både 2007, 2011 og 2014 påpeger, at der er problemer blandt sundhedspersonale med at opdage og behandle meningitis.
Og mindst 24 gange mellem 2000 og 2017 har læger, sygeplejersker eller ambulancepersonale fået kritik i sager, hvor en patient har haft meningitis eller symptomer på sygdommen.
Speciallæge Carsten Schade og professor i almen medicin ved Københavns Universitet, Lars Bjerrum, har set rapporterne og klagesagerne igennem. De hæfter sig ved, at der er flere fællestræk i de fejl, der bliver begået.
Et af fællestrækkene er, at lægerne mistænker en forkert diagnose eller helt overser symptomerne på meningitis.
Derfor vurderer de to eksperter, at der behov for, at sundhedspersonalet bliver bedre til at kende symptomerne på meningitis.
En anden problematik
Professor Lars Bjerrum undrer sig over, at Bent Hansen henviser til vejledningen som løsning på at undgå de fejl, der har været i forhold til at opdage, at en patient har meningitis.
- Vejledningen her handler om at forebygge, når man ved, at der er et tilfælde. Men det er ikke de problemer, der har været i de her sager. Der har problemet været at opspore sygdommen, hvor man ikke vidste, at det var den. Og det er en anden problematik, siger han.
Kan vejledningen gøre sundhedspersonalet bedre til opspore og behandle meningitis?
- Der tror jeg ikke, at den her vejledning har nogen indflydelse.
Siden januar 2016 har tre teenagedrenge mistet livet til smitsom meningitis. I dokumentaren ”Vores drenges sidste døgn” søger drengenes familier et svar på, om sundhedsvæsnet fejlede, da deres sønner mistede livet til sygdommen. Se med på DR1 mandag 3. april kl. 20.45.