Ekspert om smitsom levervirus: Her er tre gode råd til gennemstegning af grillmaden

Tilfælde af hepatitis E er stærkt stigende i EU, og smitten bliver især overført gennem svinekød, viser ny rapport.

- Der kan være virus og bakterier i alle produkter med hakkekød og fars, og de skal altid være gennemstegt, siger Birgit Nørrung, der er institutleder ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Det er relativt nemt at undgå at blive smittet med den smitsomme levervirus hepatitis E, hvis bare man overholder god køkkenhygiejne og gennemsteger sit svinekød.

Det fortæller Birgit Nørrung, der er institutleder ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

- Det betyder ikke, at man ikke kan spise en rød oksebøf. Men svinekød det skal man gennemstege, og specielt skal man passe på leveren, der indeholder meget blod, som kan betyde høje viruskoncentrationer. Man skal eksempelvis ikke spise rosastegt svinelever, siger hun.

Birgit Nørrung er medlem af det ekspertpanel under den Europæiske myndighed for fødevaresikkerhed, EFSA, der netop er kommet med sine anbefalinger til, hvordan man undgår yderligere smitte fra sygdommen blandt EU-landene.

Tilfælde af hepatitis E er nemlig stærkt stigende i Europa og bliver især overført til mennesker via svinekød, fastslår eksperter fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) i en ny rapport.

- Fordi hepatitis E er vidt udbredt i for eksempel svin, så mener man nu, at svin er en meget vigtig smittekilde for mennesker, siger Birgit Nørrung.

I modsætning til bakterier som salmonella og campylobacter, som findes på overfladen af kød, så findes hepatitis inde i kødet. Derfor er det nødvendigt, at man altid gennemsteger svinekød.

- Hepatitis E er ligesom mere inde i kødet, fordi det er i dyrenes blodbaner. Det er også det, man har set ved nogle af de tilfælde med folk, der har spist paté og andet, der er lavet på for eksempel lever, som så ikke har været tilstrækkeligt gennemstegt, siger hun.

Ifølge forskeren er der overordnet set tre ting, som man kan gøre for at undgå smitten.

1. Kog rå pølser, før de ender på grillen

Grillpølser skal gennemsteges på grillen, men hvis pølsen købes rå, så skal den ikke direkte på grillen.

- Der kan være virus og bakterier i alle produkter med hakkekød og fars, og de skal altid være gennemstegt. Hvis man starter med pølser, der er rå, så vil jeg anbefale, at man koger dem først, inden man lægger dem på grillen. For ellers kan de nå at blive sorte uden på, inden de er ordentligt gennemvarme.

2. Følg anvisningerne, hvis du laver leverpostej

Det kan være hyggeligt at lave sin egen leverpostej, eller bage én slagterfremstillet færdig derhjemme. Men sørg for, at leverpostejen er varmet helt igennem, før den spises.

- Kernetemperaturen skal op over de mindst 75 grader, og det betyder altså, at man skal overholde den vejledning, der står på indpakningen.

3. Undgå at blande kødsaft og blod med andet

Som altid med kød skal man være omhyggelig med håndteringen, så man ikke blander safter fra kødet med andre madvarer.

- Når man håndterer råt kød, skal man gøre det på et spækbræt for sig selv og vaske hænder, indtil kødet er tilberedt. Hvis man står med et spækbræt, hvor det sejler med blod eller kødsaft fra et dyr, så kan der også være virus i det, og så hjælper det ikke noget at gennemstege kødet, hvis man ikke holder god hygiejne.

Om hepatitis E:

  • Hepatitis E er en infektion af leveren, som skyldes et virus.

  • De fleste mennesker, som smittes med hepatitis E vil dog kun opleve milde symptomer, men smittes eksempelvis patienter med leverskader eller et svagt immunsystem, så kan sygdommen dræbe.

  • 28 EU-borgere er i løbet af ti år døde af sygdommen, og sygdommen har været stærkt stigende i EU i de seneste år.

  • I alt er mere end 21.000 tilfælde af hepatitis E-infektioner blevet rapporteret hos mennesker i løbet af de seneste 10 år i EU. Kilde: Hepatitis E in the EU/EEA, 2005-2015