Den danske flådes nyeste inspektionsfartøj, Lauge Koch, der skal tages i brug i december i år, er bygget delvist på et polsk skibsværft, der har brugt nordkoreanske arbejdere. Og nordkoreanerne har ifølge kontrakter, kvitteringer og øjenvidner deltaget i byggeriet af det danske skib.
Det afslører DR2 i en ny dokumentar Krigsskibets Hemmelighed. Dermed er danske skattekroner gået via Polen og endt i Nordkorea.
- Nordkoreanske arbejdere i udlandet er en vigtig kilde til hård valuta til at udvikle det nordkoreanske atom- og missilprogram, siger den sydkoreanske ambassadør i Danmark, Jai-chul Choi i DR2-dokumentaren.
- Hvis danske skatteyderes penge er brugt til atom- og missilprogrammet, så er det katastrofalt.
FN-ekspert: Penge kan være gået til Nordkoreas missilprogram
Den samlede pris på skibet Lauge Koch er på over en halv milliard kroner, og Forsvaret har hyret det danske Karstensens Skibsværft til at bygge skibet.
Karstensen har henlagt en del af byggeriet til skibsværftet Crist i Polen, hvor arbejdskraften er billigere. Crist har hyret en polsk underleverandør, som har brugt nordkoreanske arbejdere, ansat via firmaet Rungrado. Det statsejede nordkoreanske Rungrado er nu ramt af sanktioner, blandt andet på grund af ulovlig handel med missilteknologi.
- Vi har anbefalet en indefrysning af midler og et rejseforbud mod Rungrado, fordi vi anser dem for at være en dårlig aktør, der arbejder på Nordkoreas missilprogram. Så det du fortæller mig er foruroligende. Pengene, der er brugt på konstruktionen af det danske krigsskib, kan være gået til Nordkoreas missilprogram, siger Hugh Griffiths, der er leder af FN’s ekspertpanel vedrørende nordkoreanske sanktioner i et interview med DR2 Dokumentar.
100.000 nordkoreanere arbejder i udlandet
Det er uvist hvor mange danske skattekroner, der er endt i Nordkorea. Men styret tjener ifølge tal fra FN op til 14 milliarder kroner om året på at sende arbejdere ud i verden – penge som landet har hårdt brug for på grund af sanktioner.
Siden Kim Jong-un kom til magten er antallet af nordkoreanske arbejdere i udlandet ifølge FN steget. Det skønnes at landet har sendt op imod 100.000 nordkoreanere ud. FNs sikkerhedsråd har flere gange udtalt bekymring over, at de mange penge der tjenes i udlandet bruges på Nordkoreas illegale atomprogram.
DR2 Dokumentar har - i samarbejde med en norsk journalist fra Teknisk Ukeblad - fået adgang til polske kontrakter og regninger, hvor det fremgår, at nordkoreanerne blandt andet skulle arbejde på det danske skib.
Yderligere har DR talt med en række værftsarbejdere, der var på Christ mens Lauge Koch blev bygget, som bekræfter, at nordkoreanerne arbejdede på det danske skib.
Forsvaret kan ikke afvise nordkoreanere har arbejdet på det danske skib
Forsvaret og Karstensens Skibsværft afviste i første omgang, at nordkoreanere har været involveret i byggeriet af deres skib. Men forelagt DRs dokumentation siger brigadegeneral Anders Mærkedahl fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse:
- I lyset af at det er et meget stort værft, og der er lavet alle mulige forskellige dele af arbejdet rundt om på hele det her værft, så kan vi jo ikke med stor overbevisning sige, at der ikke er nogen af de her nordkoreanske arbejdere, der har været med til at bøje en plade eller skære et eller andet stykke metal ud.
Nordkoreanske arbejdere lever under slavelignende forhold
Nordkoreanerne, der sendes ud i verden for at arbejde og som blandt andet har arbejdet på det danske krigsskib, lever ifølge en række kilder under slavelignende forhold.
FN beskriver, hvordan arbejderne får frataget deres pas, ikke må bevæge sig frit, lever under konstant overvågning og er tvunget til at arbejde i op til 20 timer om dagen. Arbejderne får kun lov at beholde en meget lille del, eller slet intet, af deres løn.
Flere NGO’er beskriver desuden de udsendte nordkoreanere som ”moderne slaver” og ”tvangsarbejdere”.
- I årevis er nordkoreanske arbejdere i Polen blevet udnyttet. Det er sket med velsignelse fra myndighederne, der gavmildt har delt arbejdstilladelser ud, mens de har vendt det blinde øje til de umenneskelige forhold disse moderne slaver lever under, siger direktør for Human Rights Without Frontiers, Willy Fautré, til The Parliament Magazine tidligere på året.
Personerne, der bliver sendt af sted skal gerne have familie i tre generationer i Nordkorea. På den måde kan styret sikre, at vedkommende ikke stikker af eller handler i strid med regimets regler. Hvis de gør det, risikerer hele familien at ryge i de berygtede nordkoreanske arbejdslejre.
- For at komme i betragtning til at arbejde i udlandet skal man være gift, og dine børn skal blive hjemme i Nordkorea – de er gidsler, som skal forhindre dig i at undslippe, siger en anonym nordkoreansk afhopper i en rapport fra det hollandske Leiden Universitet.
Værftsarbejdere: Nordkoreanerne blev udnyttet
FN har kortlagt at nordkoreanerne bliver sendt ud til mindst 40 forskellige lande. Primært Rusland og Kina samt afrikanske og mellemøstlige lande. Men også EU-lande - herunder Polen.
For at undersøge sagen tog DR2 Dokumentar til Polen og opsøgte arbejdere, der var på værftet, da Lauge Koch blev bygget. Her fortæller øjenvidner, at de har arbejdet sammen med nordkoreanske arbejdere på det danske skib.
- Jeg arbejdede i team med dem. Cheferne udnyttede, at de var fra Nordkorea. Efter min mening blev de gjort fortræd i frygtelig grad. Også fordi de ikke havde noget valg. De fik det dårligste arbejde, det allerdårligste. Det var uofficiel tvang, siger en polsk værftsarbejder, der arbejdede på bygningen af Lauge Koch sammen med de nordkoreanske arbejdere.
Arbejderne har ønsket at være anonyme, da de risikerer fyring for at udtale sig. En anden arbejder fortæller om nordkoreanernes arbejdsforhold:
- De blev udnyttet af byggelederne. De blev puttet ind de steder, hvor polakkerne ikke kunne komme ind. De var små, der var snævert, og polakkerne ville ikke gå ind sådanne steder.
Mindst seks værftsarbejdere, der var til stede på værftet, mens Danmarks nyeste krigsskib blev bygget, siger, at nordkoreanerne arbejdede på det danske skib.
Danske penge til regimet
Flere rapporter og vidneudsagn beskriver hvordan penge tjent af de nordkoreanske arbejdere bliver sendt direkte i lommen på Kim Jong-un sregime.
- Vi skal sende pengene til partiet i Nordkorea, men FN’s sanktioner mod Nordkorea har blokeret os i at forlade landet med en rulle pengesedler. Nu skal vi i stedet skrive et brev og sende pengene til partiet under navnet 'penge til familien', siger en anonym nordkoreansk afhopper til forskerne fra Leiden Universitetet.
En kvittering fra arbejdet på det danske krigsskib indikerer, at det også har været tilfældet her. Arbejdernes løn lader i hvert fald til at blive afhentet af én person, der sandsynligvis har stået for at sende pengene videre til Pyongyang i Nordkorea.
I en resolution skriver FN's Sikkerhedsråd at de ”udtrykker bekymring over, at nordkoreanske statsborgere bliver sendt ud at arbejde i andre lande for at tjene penge, som Nordkorea bruger til sine atom- og missilprogrammer.”
De danske skattekroner - der altså er gået fra Forsvaret, via Polen og videre til det nordkoreanske regime - kan altså efter FN's Sikkerhedsråds vurdering været havnet i det atomprogram, der netop nu truer verdensfreden.
Hele dokumentaren ”Krigsskibets Hemmelighed – hvordan danske skattepenge havnede i Nordkorea” kan ses på DR2 tirsdag kl 20 og på DR TV.