Tusindvis af danske computere, der benytter sig af Microsoft Windows-operativsystemer, som ikke er blevet opdateret, risikerer at blive ramt af det globale hackerangreb, som for tiden finder sted.
Det skriver Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste i en pressemeddelelse.
- CFCS har observeret en markant stigning i datatrafik, som viser, at danske it-systemer lige nu scannes for sårbare computere, som kan angribes med denne ransomware. CFCS vurderer derfor, at truslen er MEGET HØJ, skriver centret.
Meldingen kommer efter gårsdagens hackerangreb, der allerede har påvirket mange computere verden over.
Her har hackere benyttet sig af et hul i computere med Windows, som ikke er blevet sikkerhedsopdaterede, til at installere såkaldt ransomware, der går under navnet 'WannaCry'.
Hacker-softwaren tager kort fortalt filer på de ramte computere "som gidsler", og hackerne kræver så, at brugerne betaler en løsesum for at få adgang til dem igen.
- Alle Windows-baserede computere, som ikke er opdateret med sikkerhedsopdateringen MS17- 010, som Microsoft udsendte den 14. marts 2017, indeholder sårbarheden, som forsøges udnyttet i ransomware-kampagnen, skriver Center for Cybersikkerhed.
Derfor anbefaler Center for Cybersikkerhed nu alle, der enten ejer eller administrerer Windows-baserede computere, til at sikre, at de er blevet opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer fra Microsoft.
Helt usædvanligt har Microsoft også udsendt sikkerhedsopdateringer til computere med forældede systemer. Ifølge Center for Cybersikkerhed understreger det sårbarhedens alvorlighed.
Derudover skal folk være ekstra opmærksomme på e-mails, som kan indeholde ransomware, lyder anbefalingen.
Hackerangrebet har ramt op mod 100 lande, heriblandt Storbritannien, hvor hospitaler er blevet ramt.
CFCS har på nuværende tidspunkt ikke information om, at det er lykkedes at inficere danske virksomheder eller myndigheder.
Sådan virker ransomware
- •
Wannacry er en form for såkaldt ransomware, der låser filer på din computer og krypterer dem, så du ikke selv kan tilgå dem længere.
- •
Krypteres dine filer, forlanges der betaling i bitcoins, for at du igen kan få adgang til din computer.
- •
Eksperter advarer mod at betale sig adgang til filerne, da der ikke er nogen garanti for, at man får kontrollen over sin computer tilbage.
Sådan spredes ransomware
- •
Ransomware lagrer sig på din computer, enten fordi du klikker på en forkert vedhæftning eller downloader en forkert fil. Derefter holder den noget, du har, som gidsel.
- •
Flere firmaer, der specialiserer i cybersikkerhed, siger, at Wannacry udnytter en svaghed i Microsoft, og at Microsoft har lukket den svaghed i marts. Men mange opdaterer ikke deres styresystem, og det betyder, at det kan være nemmere for programmet at få adgang til computere.