Begrebet 'fake news' er efterhånden blevet velkendt herhjemme og kom især frem under den amerikanske præsidentvalgkamp.
Fænomenet betyder, at falske historier kommer på internettet camoufleret som sandheden.
I weekenden dukkede der en historie op hos nogle brugere på Facebook med overskriften ’ Blomsterberg: Den virkelige grund til det pludselige bagedyst exit’.
Historien handler om, at konditor Mette Blomsterberg i virkeligheden stopper som dommer i programmet 'Den Store Bagedyst', fordi hun tager for meget på i vægt.
Derfor er hun nu begyndt at bruge et slankeprodukt, hun har fået anbefalet af ernæringsmanden Christian Bitz.
Men historien er falsk - såkaldt 'fake news' - og hverken Mette Blomsterberg eller Christian Bitz har nogensinde reklameret for slankemidlet.
- Jeg fik en meget betænksom sms fra Christian Bitz, som spørger, om jeg kender noget til det. Det første, der rammer mig er en eller anden sindssyg form for vrede. Jeg tænker, hvad det er for noget, siger Mette Blomsterberg til P1.
Misbruger Ekstra Bladets logo
Mette Blomsterberg mener, det er foruroligende, at den falske hjemmeside til forveksling ligner Ekstra Bladets hjemmeside, for det forvirrer forbrugerne, der derved kan have svært ved at finde ud af, hvad der sandt eller falsk i nyhedsstrømmen.
Den falske hjemmeside minder om Ekstra Bladets hjemmeside, eb.dk, ved at hedde eb-dk.com, og Ekstra Bladets rød-hvide logo er også misbrugt og sat på øverst på siden.
- Det er virkelig ubehageligt. Hvordan skal forbrugerne kunne gennemskue det? Det her er bagsiden af de sociale medier, for det er måske umuligt at stoppe, siger Mette Blomsterberg.
Hun vil gerne gå videre med sagen og vil nu tage kontakt til Forbrugerrådet for at finde ud af, hvad hun skal gøre.
- Med de skarpe briller på virker det hele mærkeligt, for der er også mange sproglige fejl i artiklen. Men jeg bliver frustreret over, at man vil udnytte mit navn og troværdighed. Jeg lever af min troværdighed, og lur mig, der skal nok sidde nogen, som tænker, det er smart, det her produkt, og Blomsterberg plejer at være god nok. Der bliver jeg virkelig bekymret, siger hun.
Poul Madsen politianmelder
Hos Ekstra Bladet er chefredaktør Poul Madsen også overrasket over at være blevet misbrugt i en sammenhæng, der minder så meget om, hvordan mediet selv ville strikke en nyhed sammen, fortæller Poul Madsen til P1.
- Det her er en meget avanceret form for ’fake news’. Det er ikke noget, jeg har set lignende før, hvor det plejer være en kluntet oversættelse fra Google Translate. Her er der et domæne, der lyder som Ekstra Bladet, og artiklen er bygget op, som Ekstra Bladet ville gøre.
- For mig er det her en meget alvorlig sag, fordi det er en sag, som gør det svært for forbrugeren at gennemskue, hvornår noget er udbudt af Ekstra Bladet, og hvornår noget er fra svindlere, siger han.
Poul Madsen vil nu politianmelde hjemmesiden og sætte avisens advokat på sagen. Men han tvivler på, om det kommer til at have nogen effekt. For hjemmesiden er ikke registreret i Danmark, viser det sig. Den falske sides domæne er registreret i Ungarn.
P1 Morgen har indtil videre uden held forsøgt at få fat på firmaet, som ser ud til at stå bag den falske historie skjult som reklame.