Bevæbnede soldater foran synagogen har fået 14 dages lynkursus i politiarbejde

Soldater, der bevogter jødiske institutioner i København, må blandt andet løsne skud, hvis de angribes.

I alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner.

De færreste vil nok løfte et øjenbryn, hvis der på en gåtur gennem Københavns gader ses en bevæbnet betjent. Men fremover vil bevæbnede soldater også være en del af gadebilledet.

I dag er flere soldater nemlig sendt ud på bevogtningsopgaver ved tre jødiske institutioner i København samt ved den dansk-tyske grænse. I alt er 160 soldater uddannet til opgaven, og målet er at frigøre ressourcer fra et hårdt prøvet politi.

Og selvom synet af bevæbnede soldater kan se alternativt ud, så er der reelt ikke meget, der er forandret, lyder det fra Forsvaret.

- Soldaterne er uddannet til nøjagtig det samme som de politifolk, der har stået her før. Det vil sige, at de holder øje på samme måde, som politiet har gjort, og de løser opgaven på samme måde, ved at gribe ind i forhold til en konkret trussel, hvis det bliver nødvendigt, siger oberstløjtnant i 2. Brigade Steen Dalsgaard.

Fremover er det altså bare kamouflagefarvede uniformer i stedet for mørkeblå, der står på gaden. Og så er politiets maskinpistoler også erstattet af militærets automatrifler - men spørgsmålet om, hvornår de kan affyres er det samme.

- Soldaterne løber nogle trin igennem i hovedet, hvor han overvejer, om det kan være nødvendigt at bruge magt i form af at løsne skud, eller om han kan bruge andre remedier, inden det kommer dertil, forklarer Steen Dalsgaard.

Soldaternes bevogtning af eksempelvis synagogen i Krystalgade sker under ledelse af politiet. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

- Men i yderste konsekvens kan det jo blive nødvendigt at løsne skud, hvis de bliver angrebet direkte.

Hvis politiet løsner skud er det Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der undersøger forløbet. Hvis soldaterne affyrer skud, så vil forløbet blive undersøgt i samarbejde mellem Forsvarets Auditørkorps og DUP, oplyser Rigspolitiet.

Der er dog også forskelle på soldaternes beføjelser og så politiets, blandt andet kan soldaterne kun foretage en civil anholdelse - det vil sige, at de kan tilbageholde en person, til politiet ankommer og kan foretage en egentlig anholdelse. Og sker der gadeuorden eller andet potentielt kriminelt ved de steder, som soldaterne bevogter, skal politiet også tilkaldes for at tage sig af det.

Københavns Politi: Meget dygtige soldater

Det er fortsat politiet, der har ansvaret for bevogtningen af adresserne. Det vil sige, at der altid vil være en repræsentant for politiet ved bevogtningen.

Hos politiet er vicepolitiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard fra Københavns Politi fortrøstningsfuld.

- Det er nogle meget dygtige soldater, som kommer til at afløse os i den her næste periode. Så vi er meget fortrøstningsfulde og har været positivt overrasket over det her arbejde, siger han.

Politiet har bevogtet en række jødiske institutioner døgnet rundet, siden Omar El-Hussein i 2015 skød og dræbte to personer foran henholdsvis Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

Soldater er foreløbig indsat frem til marts

Forud for dagens indsættelse har soldaterne været igennem et 14 dage langt uddannelsesforløb, der skulle gøre dem i stand til at løse opgaven. Mere konkret har uddannelsen blandt andet handlet om at give soldaterne en indføring i den jura, som politiet skal rette sig efter, som politiloven og straffeloven.

Derudover er soldaterne blevet uddannet i, hvordan de skal bruge nye magtmidler som strips og peberspray, hvordan betjente agerer i gadebilledet, haft skydetræning og fået et kendskab til de bygninger, de bevogter.

- Vi føler os rigtig godt rustet til at løse den her opgave, forklarer oberstløjtnant Steen Dalsgaard.

- Det er professionelle soldater, som er vant til at løse bevogtningsopgaver, hvad enten det er i Danmark eller udlandet.

Han understreger desuden, at det ikke er nyt for Forsvaret at løse opgaver i samarbejde med politiet og nævner opgaver som redningstjeneste, ammunitionsrydning og bevogtning af de kongelige palæer og slotte som eksempler.

- Det, som er forskellen her, er, at vi lige pludselig står i uniform her i Krystalgade, på Ole Suhrs Gade og ude ved den israelske ambassade, hvor der har stået politi før, siger Steen Dalsgaard.

Hvor længe soldaterne vil indgå i bevogtningen af de jødiske institutioner er uklart - indtil videre går opgaven dog frem til slutningen af første kvartal 2018.