Et højt uventet forlig blev indgået fredag morgen.
Aftalen blev indgået mellem det krakkede Capinordic og statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet. Den indebærer, at NewCap Holding, der ejede Capinordic frem til bankens krak i 2010, skal betale 70 millioner kroner til Finansiel Stabilitet.
- Det er den første store sejr efter Finanskrisen, siger Thomas Svaneborg, DRs erhvervsanalytiker.
Stor sejr for Finansiel Stabilitet
NewCap Holding, der tidligere hed Capinordic A/S har anerkendt Finansiel Stabilitets påstand om, at den tidligere ledelse solgte en række aktiver for dyrt til Capinordic Bank.
Finansiel Stabillitet mente, at det skete til alt for høje priser for at trække penge ud af banken, før den krakkede.
Derfor lagde Finansiel Stabilitet sag an mod NewCap for at få omstødt handlerne.
- Det er en stor sejr for Finansiel Stabilitet. Der har været tvivl om Finansiel Stabilitet kunne kræve penge tilbage fra de her banker, som de har overtaget fra Finanskrisen. Og det viser sig, at det kan de godt. I denne her sag har de fået medhold i alle seks punker, siger Thomas Svaneborg, DRs Erhvervsanalytiker.
Retsopgør ikke overstået
Men det betyder ikke at retsopgøret efter den krakkede Capinordic Bank er overstået. Næste år begynder en retssag, hvor Finansiel Stabilitet kræver en erstatning på 250 millioner, fordi man mener, at banken har været drevet uansvarligt.
Det fortæller DRs erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg:
-Det bliver en helt anden sag. Den er langt mere kompleks sag, for det er næsten umuligt at vurdere, hvad det skal koste, når nogen ikke har gjort deres arbejde godt nok.
Roskilde Bank er næste skridt
Næste skridt er en erstatningssag efter Capinordic i 2014. Og herefter følger Roskilde Bank i 2015. Og herefter vil der komme flere sager mod andre banker.
- Man er først lige begyndt i det samlede retsopgør mod de krakkede banker. Sagerne med Roskilde Bank og Capinordic er civile sager, hvor staten vil have erstatning. Ved siden af kører politiet og bagmandspolitiet sager om kursmanipulation, altså det strafferetlige ansvar, hvor bankdirektører kan komme i fængsel, forklarer Thomas Svaneborg.
Hvorfor tager det så lang tid?
- Fordi det er nogle meget komplicerede sager, det er dyrt at føre dem, og fordi der ikke rigtig er nogle til at betale dem, siger Thomas Svaneborg.