OVERBLIK Hvad er Folkemødet?

Flere kontroversielle debattører ser ud til at gæste dette års Folkemøde på Bornholm. Men hvad er Folkemødet egentlig?

Cirka 90.000 deltog i sidste års Folkemøde i Allinge på Bornholm. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Normalt er Allinge kendt for sine helleristninger, sin kirke og sine smukke gamle fiskerhuse.

Men i hvert år i uge 24 bliver den lille nordbornholmske havneby omdannet til en demokratisk folkefest med titusindvis af besøgende, når politikere, lobbyister og journalister indtager øen for at afholde Folkemøde.

For demokratiets skyld

Formålet med det fire dage lange møde er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark.

I løbet af de fire dage afholder de politiske partier, fagforbund, organisationer, virksomheder og privatpersoner debatarrangementer, taler og seminarer i alt fra telte til skibe, beværtninger og under åben himmel rundt omkring i Allinge.

Folkemødet er Danmarks nationale politikfestival og er et non-profit foretagende under Bornholms Regionskommune.

Vokser år for år

Folkemødet blev afholdt for første gang i 2011, efter inspiration fra det svenske Almedalsveckan - en svensk politikeruge, der afholdes hver sommer i Gotland.

3.000 gæstede dagligt de i alt 256 events, der blev afholdt i løbet af det første Folkemødes fire dage.

Den folkelige deltagelse ved mødet har været støt stigende siden da, og ved sidste års Folkemøde deltog 22.000 mennesker dagligt. Samlet var der i løbet af Folkemødet 2014 i alt 2.141 events.

Gratis og åbent for alle

Alle lovlige organisationer, partier og virksomheder kan afholde events i løbet af Folkemødet - uanset overbevisning og ideologi.

Det er dog et krav, at alle events skal være åbne og gratis og deltage i. Og så skal emnet for eventet, hvad enten det er en debat, et seminar eller en workshop, være af samfundsrelevans.

Hvert politisk parti får i løbet af Folkemødet en halv times uforstyrret taletid på hovedscenen på Cirkuspladsen. Under denne taletid er der lukket for andre arrangementer på Folkemødet.

Ikke kun for politikere og lobbyister

Selvom både politikere, journalister og lobbyister flokker til Allinge, så er langt de fleste deltagere helt almindelige danskere.

Sidste år var 53 procent af deltagerne ifølge en analyse foretaget af Operate for Folkemødet politisk interesserede eller engagerede danskere.

I år bliver Folkemødet afholdt fra den 11. til den 14. juni.