Regeringen: Unge 'hashvagter' skal forbydes adgang til bestemte byzoner

Socialdemokraterne vil med et nyt udspil - et "zoneforbud" - styrke politiets muskler mod kriminelle unge. Eksperter er betænkelige.

- Vi har i dag boligområder i hele landet, hvor der er utryghed, og hvor der er unge, der synes, de skal have lov til at bestemme, hvad man kan og ikke kan. Det skal vi simpelthen ikke acceptere, siger Mette Frederiksen til Berlingske. (Foto: © Bjarne Lüthcke, Scanpix)

Unge gadepushere, 'hashvagter' og 'løbere' skal fremover kunne forbydes at befinde sig i belastede byområder.

Sådan lyder ét af hovedpunkterne i et nyt regeringsudspil, som justitsminister Mette Frederiksen (S) løfter sløret for i dagens Berlingske.

- Vi har i dag boligområder i hele landet, hvor der er utryghed, og hvor der er unge, der synes, de skal have lov til at bestemme, hvad man kan og ikke kan. Det skal vi simpelthen ikke acceptere, siger ministeren til Berlingske.

Samfundet er ikke konsekvent nok

Det nye regeringsudspil med navnet "En ungdom uden kriminalitet" indeholder 11 tiltag, som, Socialdemokraterne og De Radikale mener, vil styrke bekæmpelsen af ungdomskriminalitet.

Generelt vil regeringen sikre en hårdere kurs mod de unge kriminelle, som i dag bliver rekrutteret, allerede når de er 12 - 13 år.

- Det er både min og regeringens oplevelse, at noget af det, der er problemet, er, at samfundet ikke er konsekvent nok. Vi reagerer for langsomt. Sanktionerne er ikke tydelige nok. Derfor er der mange, der i dag er ligeglade, siger hun.

Zoneforbud og 40 dages fængsel

For at bringe ungdomskriminaliteten ned vil regeringen derfor indføre et nyt skærpet "zoneforbud" overfor gadepushere.

Det skal give politiet mulighed for at forbyde tidligere straffede personer mod at opholde sig i bestemte bydele - vel at mærke uden, "at der skal stilles yderligere krav til den konkrete udviste adfærd", som det fremgår af udspillet.

I dag kan sådanne forbud nemlig kun gives i begrænset omfang og i tilfælde, hvor folk udviser en direkte og synlig "utrygskabende adfærd". Men det nye forslag skal unge kriminelle helt ned til 15 år kunne forbydes adgang til områder, politiet ikke mener, de bør have lov til at færdes i.

For eksempel steder, hvor personen tidligere har handlet med hash.

Overtrædes et zoneforbud, kan det straffes med op til 40 dages ubetinget fængsel, står der i regeringsudspillet.

Eksperter kritiserer "zoneforbud"

Flere eksperter, Berlingske har talt med, kritiserer regeringens forslag. De mener, at tidligere straffede risikerer en form for ekstra straf, selv om de ikke har gjort noget ulovligt.

Det påpeger blandt andet direktøren i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

Også juraprofessor ved Københavns Universitet Eva Smith mener, at regeringens udspil er udtryk for en "bekymrende tendens", hvor politikere igennem mange år har interesseret sig mere for at stramme straffeloven på bekostning af borgernes frihedsrettigheder, siger hun.

Ungdomskriminalitet er halveret på ti år

Regeringens udspil kommer samtidig med, at en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at ungdomskriminaliteten er faldet for ottende år i træk.

På bare ti år er antallet af mistænkte og sigtede børn og unge halveret.

Det er dog ikke nok, mener Mette Frederiksen:

- Vi er endnu ikke i mål. Der er brug for at skubbe på udviklingen og løfte indsatsen yderligere, siger hun til DR Nyheder.

I et andet punkt i det nye udspil lægger regeringen op til en tidligere, målrettet indsats mod udsatte unge med ældre søskende i kriminalitet, skriver Berlingske. Derudover skal myndighederne i fremtiden stille større krav om, at unge selv genopretter de skader, de forvolder ved deres kriminalitet.

Hele udspillet bliver præsenteret af justitsminister Mette Frederiksen og socialminister Manu Sareen i næste uge.