Følelsen af ensomhed rammer de fleste i løbet af livet, men i Danmark rammer ensomheden især de unge.
Mere end 60.000 unge mellem 16 og 29 år er ensomme i Danmark. Det konkluderer en analyse udarbejdet for Mary Fonden i Region Midtjylland af centeret CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.
Ensomme unge har det særligt vanskeligt, fordi det er i ungdomsårene, at de definerer, hvem de er.
Det forklarer Mathias Lasgaard, der er lektor i psykologi ved Syddansk Universitet og står bag CFK's analyse om ensomhed:
- Føler man sig udenfor, er man tvunget til at finde ud af, hvem man er med sig selv, og der er risiko for, at man kan konkludere, at jeg er ham, de andre ikke vil være sammen med, siger han.
Ensomhed er værre med andre
Mathias Lasgaard fortæller, at det kan være paradoksalt for de helt unge at føle sig ensomme i en verden, der ellers er præget af åbenlyse sociale fællesskaber.
Og det kan gøre det endnu værre, fordi ensomhed ikke kun er en følelse, man har, når man er alene.
- Noget peger på, at det at føle sig ensom sammen med andre kan være værre end at sidde alene derhjemme.
- Det skyldes, at ensomhed ikke kun er tab af kontakt, men også er en følelse af at mislykkes med noget grundlæggende som ung - nemlig at være en del af fællesskabet og være noget sammen med de andre, siger Mathias Lasgaard.
Stort pres på unge
Blandt unge i eksempelvis gymnasiet prioriteres jævnaldrende kammerater højt, endda højere end familien. Derfor bliver der et stort pres for at opbygge sociale relationer.
- Der er ingen tvivl om, at kravet stiger i ungdomsårene. Der er meget på spil, og man skal levere på mange baner - både fagligt og socialt - og for nogen bliver det for vanskeligt at skulle leve op til, siger Mathias Lasgaard.
Han fortæller, at ensomhed sjældent er isoleret fra andre problemstillinger, men at det ofte går hånd i hånd med andre ting som eksempelvis depression.
DR sætter i øjeblikket fokus på ensomhed. Du kan læse mere på vores temaside her.