Minister vil forbyde giftige fluorstoffer i mademballage

Popcorn, pomfritter og lagkagebunde skal ikke længere være pakket ind i emballage med giftige stoffer.

Fødevareminister Dan Jørgensen vil gå enegang og sørge for et dansk forbud mod fluor-stoffer i emballage. (Foto: © DR Kontant, DR Kontant)

En ny undersøgelse viser, at der er giftige stoffer i 40 procent af den emballage, som helt almindelige madvarer er pakket ind i. Det kunne forbrugermagasinet Kontant afsløre her til aften. Nu vil fødevareministeren have et dansk forbud.

- Det, der gør mig rigtig vred, det er, at der faktisk er alternativer. Så det er jo noget producenterne, industrien vælger at gøre bevidst. Ikke fordi de ikke kan andet, men ja, formentlig fordi, de kan tjene flere penge på at gøre det, som de gør det, siger Dan Jørgensen (S) til Kontant.

Vil presse industrien

- Derfor vil jeg gøre to ting. For det første vil jeg have de her stoffer forbudt, men min anden pointe er så også den, at jeg synes, at vi skal bruge forsigtighedsprincippet.

- Jeg synes ikke, vi skal vente, til vi har 100 procent valide data. Jeg synes, vi skal have det her ud nu, og det er derfor, jeg indkalder alle relevante parter, for at sige: "I bliver simpelthen nødt til frivilligt at udfase de her ting," siger fødevareministeren.

Danmarks største supermarkedskæde er i gang

I Coop, der blandt andet ejer Kvickly, Irma og Fakta, er man allerede frivilligt begyndt at udfase de fluorerede stoffer i papir-produkter, som man selv producerer. For eksempel bagepapir og madpapir af mærkerne Coop og Xtra.

- Vi mener ikke, at de her problematiske stoffer skal findes i helt dagligdags fødevarer eller emballager til fødevarer. Og derfor kan vi allerede med stolthed sige nu, at vi har faktisk udfaset det i vores eget mærke. Som for eksempel bagepapir, husholdningspapir og madpakkepapir, siger Malene Teller Blume, der er kvalitetschef i Coop.

Men kvalitetschefen erkender også, at der stadig er problemer med andre produkter i deres supermarkeder. For eksempel Coops egne popcorn:

- Der er formentlig relativt små mængder af fluorstoffer i emballagen, siger hun til Kontant og understreger, at de også her arbejder på at få de giftige stoffer ud af emballagen.

- Vi er i gang med dialog med leverandørerne om at få det udfaset. Så vi forventer, at det er fjernet fra vores emballager inden sommerferien 2015, siger Malene Teller Blume.

Emballageindustriens ansvar

Dagrofa, der ejer Superbest, skriver til Kontant, at de har et klart ønske om, at anvendelsen af emballagetyper med fluorerede stoffer nedbringes og om muligt udfases.

Hos Dansk Supermarked mener man, at det er emballageindustriens ansvar at finde alternativer til fluorstofferne.

Og spørger man emballageindustrien, siger de, at der arbejdes på sagen.

- Når jeg taler med vores medlemmer, som laver emballage, så kan jeg høre, at de enten har erstattet eller i vidt omfang er i gang med at erstatte de her uønskede stoffer med andre stoffer, siger Karin Klitgaard, der er miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Men stofferne er der stadigvæk rigtig mange steder?

- I nogle produkter er de der stadigvæk. Så vidt jeg kan se, er det primært ikke-dansk produceret emballage.

Hvor længe skal vi som forbrugere forvente, at I fortsætter med at proppe farlige fluorstoffer i de produkter, vi køber?

- Det er svært at svare præcist på, fordi det handler om, hvad det er for en fødevareemballage, vi har med at gøre. Emballagen skal jo også beskytte fødevaren, så der er nogle andre hensyn, vi også skal kigge på, inden vi siger, at nu erstatter vi det her stof med et andet.

Ingen tidshorisont på dansk forbud

Industrien i Danmark arbejder altså allerede på at få de fluorerede stoffer ud af den dansk-producerede emballage. Men meget af det mad, som du kan købe, er pakket ind i emballage, som er produceret i udlandet. Det gælder for eksempel popcornposer. Og indtil der kommer et dansk forbud, er der stadig frit spil for de udenlandske emballageproducenter til at bruge fluorerede stoffer.

Fødevareminister Dan Jørgensen lover dog, at et dansk forbud kommer så hurtigt som muligt.

Kan du så også prøve at sætte en tidshorisont for, hvad dit håb i hvert fald er for, hvornår vi kan få gjort noget ved det her?

- Vi er jo i gang med at tilvejebringe de data, der skal til for at lave et forbud. Så du må spørge videnskabsfolkene om, hvor hurtigt de kan gøre det. Mit signal til dem har været: Så hurtigt som overhovedet muligt, skal I gøre det, siger Dan Jørgensens til Kontant.