1813-ledelse sendte brev til forsvar for læge involveret i 17-årigs død

"Helt utilstedeligt", at ledelse i 1813 forsøgte at påvirke styrelse til at undlade at sætte læge under tilsyn, vurderer ekspert.

Hans Petersen døde som 17-årig af smitsom meningitis blandt andet efter fejl hos akuttelefonen 1813.

Den øverste ledelse for Region Hovedstadens akuttelefon, 1813, har i et brev forsøgt at påvirke Styrelsen for Patientsikkerhed til at undlade at sætte en læge under skærpet tilsyn.

Sådan vurderer lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen brevet, som DR har fået aktindsigt i.

- Jeg synes, at det er helt utilstedeligt, siger han.

Ingen ambulance til Hans Petersen

Da brevet blev sendt i august i år, påtænkte Styrelsen for Patientsikkerhed at sætte en af 1813’s læger under skærpet tilsyn i et år på grund af lægens rolle i sagen om den 17-årige dreng Hans Petersen.

Det vil sige, at styrelsen i et år ville holde ekstra øje med lægens arbejde.

Lægen fungerede som rådgivende læge og havde dermed ansvaret hos akuttelefonen 1813 den 1. januar i år, hvor 17-årige Hans Petersen ringede ind.

Selvom den 17-årige dreng havde klare tegn på den farlige sygdom smitsom meningitis, undlod akuttelefonen at sende en ambulance af sted til Hans Petersen. Senere samme dag døde han.

Patienterstatningen har vurderet, at Hans Petersen med al sandsynlighed kunne være i live i dag, hvis akuttelefonen 1813 havde sendt en ambulance med en læge, der havde givet den 17-årige dreng antibiotika mod sygdommen.

'Uforståelige hård sanktion'

I brevet til Styrelsen for Patientsikkerhed erklærer akutberedskabets ledelse sin tillid til lægens faglige virke og kalder det en 'uforståelig hård sanktion', at styrelsen vil sætte lægen under skærpet tilsyn.

Men det er uhørt, at en ledelse skriver sådan et brev, vurderer sundhedsjurist Kent Kristensen:

- De forsøger at gribe ind i en anden myndigheds afgørelse, de forsøger at præge afgørelsen i en bestemt retning.

- Det er hele den øverste ledelse af akutberedskabet, der sender det her brev. Dermed bryder de med den respekt, der skal være for en anden myndigheds kompetence, siger han.

Direktør for Region Hovedstadens akutberedskab, Freddy Lippert, er medunderskriver på brevet til Styrelsen for Patientsikkerhed. Han afviser, at 1813-ledelsen med brevet forsøgte at påvirke styrelsen i en bestemt retning.

- Vi har givet udtryk for vores opfattelse af den pågældende læges kompetencer og vores erfaring med vedkommende. Det er, hvad vi har gjort. Men selvfølgelig er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der tager stilling til, om sundhedspersonale kommer under skærpet tilsyn. Og gør de det, så følger vi de retningslinjer, siger han til DR.

'Usædvanligt brev'

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter tilsynschef Anette Petri, at styrelsen har modtaget brevet fra akutberedskabets ledelse.

- Det er usædvanligt, at vi modtager uopfordrede støttetilkendegivelser fra den øverste ledelse i en region i forbindelse med en tilsynssag, siger hun.

Samtidig understreger Anette Petri, at brevet ikke har fået nogen indflydelse på styrelsens sagsbehandling.

- Sagen er behandlet helt efter reglerne, og vi har ikke ladet os påvirke af brevet, hvilket sagens udfald også viser, siger hun.

Den pågældende læge blev den 30. august sat under skærpet tilsyn i et år.

Forældre er overraskede

Hans Petersens forældre, Ivar og Jackie Petersen, er overrasket over brevets indhold.

- Da vi var til møde hos 1813, virkede det som om, at de var enige i, at det, der var sket, var udtryk for et rystende ringe fagligt niveau. Chefen gav klart udtryk for, at det ikke var i orden. Så det overrasker mig selvfølgelig, at chefen skriver under på en støtteskrivelse for den selvsamme læge, siger Ivar Petersen.

Formand for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt, vil have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at se på hele sagen om personalets kompetencer hos akuttelefonen 1813.

I den forbindelse mener Liselott Blixt også, at ministeren skal se på brevet fra akutberedskabets ledelse.

- Det er da helt sikkert noget, jeg bliver nødt til at tage op med ministeren, siger hun.