Tid til sandhed og forsoning
I 1994 fik Sydafrika sin første demokratisk valgte regering. Valget markerede den formelle overgang fra et race-diktatur til demokrati. Det unge demokratis eneste arv fra det tidligere styre var en uendelig liste over forbrydelser mod menneskeheden. En liste, der havde efterladt dybe sår og næsten uoprettelige kløfter mellem befolkningsgrupper i Sydafrika.
Uden et opgør med sin voldelige fortid - ville demokratiet aldrig kunne spire. Hvis ikke apartheid-regimet blev konfronteret med sin forskelsbehandling og vold mod sorte og farvede - hvis ikke alle apartheidsstyrets forbrydelser blev kortlagt og belyst - ville Sydafrika ikke kunne fungere.
Denne erkendelse førte til, at Sydafrikas nye demokratiske regering i 1995 nedsatte "Sandheds- og Forsoningskommissionen".
Kommissionen, der begyndte med sit arbejde den 15. december 1995, har fem hovedmål:
1. At genskabe den nationale fællesskabs- følelse mellem befolkningsgrupperne.
2. At give apartheidsstyrets ofre og efterladte deres værdighed tilbage.
3. At bringe sandheden om alle apartheidstyrets forbrydelser og krænkelser af menneske- rettighederne frem i lyset.
4. At skabe respekt for menneskerettigheder.
5. At forhindre fortiden i at gentage sig.
Kommissionens arbejde med at kortlægge apartheidregimets uhyrligheder har været en lang, sej og ubehagelig proces. Ved hjælp af sit mandat til at give amnesti til de mennesker, der tilstår fortidens forbrydelser, har kommissionen afdækket utallige rædsels-historier. Mange sorte og farvede familier har lært sandheden om, hvordan deres fædre, mødre, sønner og døtre blev tortureret ihjel i kz-lignende straffelejre og apartheid-fængsler.
I kølvandet på afsløringerne har mange spurgt sig selv, om alle disse sandheder har bidraget til forsoning i landet eller det stik modsatte. |
Sandhedskommissionens hjemmeside |
Sandhedskommissionen formand, biskop Desmond Tutu, har gang på gang beroligende sagt, at sandheden gør ondt, men at den er nødvendig for at komme videre.
Det har heller ikke gjort det nemmere, at mange af ANCs egne forbrydelser i kampen mod apartheid er kommet frem i lyset.
|
Winnie Mandela afhøres af Sandheds- kommissionen. |
Blandt andet Nelson Mandelas tidligere hustru, Winnie Mandelas private tæskehold i Soweto, der ikke skyede nogle midler i brug af vold og afpresselse - også af sorte.
I september 1998 offentliggjorde Sandhedskommissionen en rapport om resultaterne af to års arbejde. Rapporten afslørede mange ugerninger både hos ANC, men selvfølgelig mest hos apartheid-regimet.
Orientering 28.10.98 ( Hør udsendelsen om Sandheds- kommissionens rapport)
|