Smukfest offentliggør nye navne til 2021 - men bliver festivalerne næste år overhovedet til noget?

Eksperter har svært ved at se, at eventuelle festivaler næste år vil blive, som vi kender dem.

Smukfest sætter alt ind for at arrangere en festival på vanligt niveau i 2021. (Foto: © ROD CLEMEN, Ritzau Scanpix)

Næste år.

Sådan sagde vi til os selv og hinanden, da vi med tunge hjerter og - måske - våde øjne i foråret opgav håbet om at komme på festival denne sommer.

Men efterhånden som månederne er gået, efterårets koncerter ligeledes er blevet aflyst, næste års DGI Landsstævne allerede er udskudt til 2022, og forsamlingsforbuddet desuden er blevet sænket fra 100 til 50 mennesker i flere kommuner, er nogle begyndt at tvivle på, om vi overhovedet skal gøre os nogle forhåbninger om at komme afsted på festival i 2021.

I sidste uge skrev direktøren for Roskilde Festival-gruppen, Signe Lobdrup, i en klumme, at man hos Roskilde Festival ikke har opgivet håbet om at afvikle festival forsvarligt i 2021. Dog kan man være sikker på, at festivalen ikke vil blive, som vi kender den.

Her skrev hun desuden, at festivalen i øjeblikket arbejder på etablere samarbejder, udvikle viden og afprøve nye løsninger og konkrete tiltag, som forhåbentlig kan sikre næste års festivalsæson. Dog uden at gå i detaljer omkring disse tiltag.

Hos Smukfest er man - at dømme ud fra nylige musik-offentliggørelser - i fuld gang med planlægningen af næste års festival. Således har festivalen i dag afsløret, at blandt andre Gorillaz, Lionel Richie og Kygo vil stå på scenen i Skanderborg i 2021, hvis alt går vel.

Lyt til Gorillaz og ScHoolboy Q med nummeret 'Pac-Man':

- Vi sætter alt ind på at lave en festival på et vanligt niveau i 2021. Vi er klar over situationen og er parate til at implementere forskellige tiltag i forhold til at kunne afvikle begivenheden, siger Søren Eskildsen, der er direktionens ordfører for Skanderborg Festivalklub.

- Hvis vi kigger på samfundsudviklingen og skeler til de krav, der har været til befolkningen, så er det ikke utænkeligt, at nogle af de ting, vi har lært, vil komme til at gøre sig gældende i forhold til afviklingen af Smukfest. Men det er alt for tidligt at sige noget om endnu, fortsætter han.

Gorillaz, der spillede på Roskilde Festival i 2018, gæster Smukfest næste år. Her ses musiker Damon Albarn, der er en af mændene bag Gorillaz. (Foto: © PYMCA, (c) Getty images)

Kræver strikse tiltag at afholde festival

Hos de sundhedsfaglige eksperter forstår man godt, at festivalerne ikke allerede har opgivet håbet. Der kan nemlig nå at ske mange ting, inden sommeren igen melder sin ankomst – på både godt og ondt. Men det er svært at sige så meget om endnu.

Ifølge professor ved Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er det umuligt at gisne om, hvordan tingene vil forholde sig i 2021.

Alligevel mener han, ligesom Roskilde Festival og Smukfest, at der bestemt ikke er grund til at lægge muligheden i graven allerede nu.

Festivaler har nemlig den fordel, at der kan indføres kontrollerede tiltag på festivalpladserne, og derfor kan de langt hen ad vejen kontrollere, hvad der sker "inden for hegnet".

- Et tiltag kan være, at alle gæster fremviser en negativ test, og at man sørger for kontrollører, som kan sikre behørig afstand mellem gæsterne og lave områder, hvor der ikke kan samles så mange. Der kan anvendes mundbind og sørges for masser af håndsprit, siger Lars Østergaard.

Han understreger, at man naturligvis skal se på, om der skal indføres endnu flere tiltag for at kunne gennemføre en festival forsvarligt.

- De kontrollerede arrangementer, vi har set i forbindelse med Superligaen, har umiddelbart ikke ført til smittespredning, som kan lokaliseres tilbage til de arrangementer. Der kom folk for eksempel ind i hold, man sad med afstand på tribunerne, og så var der meget strikse vagter. Det kan man jo også have på en festival, fortsætter han.

- I sidste ende afhænger det af, hvordan verden ser ud til den tid. Det kan være, der er kommet en vaccine eller forebyggende immunbehandlinger. Og så kan vi jo bare håbe, at virusset er væk til den tid. Hvis der stadig er virus og ingen behandlinger, er det svært at forestille sig, at vi kommer til at se festivaler, som vi kender dem.

Anders Koch, som er overlæge på afdeling for infektionsepidemilogi og forebyggelse hos Statens Serum Institut, er enig i, at det ikke er muligt at sige ret meget om, hvordan verden ser ud til næste sommer.

Han mener dog, at det endnu er for tidligt at udtale sig om, hvilke konkrete tiltag der vil være nødvendige for at gennemføre festivalerne.

- Det er svært at spå om fremtiden. Det afhænger af så forfærdeligt mange ting – hvordan ser prioriteringerne og strategien ud på det tidspunkt? Strategien tager bestik af situationen ud fra, hvor mange der er smittede, og hvilke muligheder vi har på det tidspunkt med vaccine og så videre, siger han og fortsætter:

- Det er jo stadig langt ude i fremtiden, og hvordan det ser ud med muligheder, og hvor gode man er til at kontrollere situationen til den tid, er umuligt at svare på.

FKA Twigs er en af de kunstnere, som skulle have spillet på Roskilde Festival i år, men nu er havnet på næste års plakat. Lyt til hendes nummer 'Holy Terrain' her:

Udlandet i gang med koncerteksperimenter

Mens blandt andre Roskilde Festival og Smukfest forsøger at finde ud af, hvordan de kan afholde deres arrangementer næste år, har flere udenlandske arrangører allerede forsøgt sig med forskellige, alternative versioner af de elskede festivaler.

I august afholdt Virgin Money Unity Arena en festival i Newcastle i det nordlige England med plads til 2.500 gæster.

Det foregik ved, at folk ankom i biler, der skulle holde to meter fra hinanden, hvorefter deltagerne blev ført til hver deres private metalplatform, hvor de havde udsigt til scenen.

Sådan så det ud, da man forsøgte sig med at afholde festival i Newcastle i august. (Foto: © Ian Forsyth, 2020 Getty Images)

Hver enkelt platform måtte have op til fem gæster, og mad og drikkevarer kunne bestilles på forhånd eller blive leveret via en app.

I samme måned blev der i Leipzig i Tyskland afholdt en popkoncert, der skulle fungere som et smitteeksperiment.

4.200 raske mennesker mellem 18 og 50 år blev inviteret til en koncert med den tyske singer-songwriter Tim Bendzko. Inden de kunne få adgang til koncerten, skulle de testes negative for corona.

Under koncerten skulle de bære mundbind og små apparater, der kunne spore deres bevægelser, hvilket ville give forskerne mulighed for at se, hvordan tilskuerne bevægede sig rundt mellem hinanden, og hvor tæt de kom på hinanden.

Derudover var der røg fra røgmaskiner, der skulle vise, hvordan virusset kunne sprede sig i luften, mens en håndsprit med lysende væske skulle vise, hvilke overflader folk rørte ved.

Herhjemme i Danmark har flere arrangører også forsøgt sig med forskellige initiativer.

I sidste uge blev den mindre festival for nye, danske musiknavne, Uhørt, afholdt over tre dage i København. Her skulle de 400-500 gæster, der måtte være på festivalpladsen hver dag, sidde ned under koncerterne og blev mindet om at holde afstand af vagter. Derudover blev alle scener og siddepladser sprittet af efter hver enkelt koncert.

På festivalen Uhørt i København, som blev afholdt over tre dage i sidste uge, afsprittede frivillige bænkene efter hver koncert. (© Martin Fält/DR)

Spillestedet Vega i København er også begyndt at afholde alternative koncerter, hvor der er plads til 450 siddende tilskuere - i modsætning til de cirka 1.500 koncertgæster, der normalt kan være i den store sal.

Mens de forskellige lande så småt afprøver koncerter og festivaler i forskellige formater, forventer forskerne bag den tyske koncert i Leipzig at få svar på deres smitteeksperiment i løbet af september.

Det kan forhåbentlig give et klarere billede af, hvordan det er muligt - og forsvarligt - at afholde musikarrangementer i den kommende tid.