For et par år siden sad Jesper Schmidt på en cocktailbar i kødbyen sammen med en flok venner.
Dog var der bare lige det store 'men', at Jesper Schmidt skulle køre hjem, så det var ikke oplagt at bestille Piña Colada, som ellers hører til én af hans yndlingscocktails. I stedet bad han om en alkoholfri cocktail og forventede sig ikke det store.
- Hvem kender ikke til de der mocktails, som nogle barer har på menukortet og som mest af alt bare minder om en børnedrink.
Tit er det jo bare en omgang juice eller grenadine, og i min verden kan det bare ikke måle sig med en rigtig cocktail, fortæller Jesper Schmidt.
Men det var langt fra en børnedrink, som han lidt efter fik serveret. Det var en ægte cocktail uden alkohol. En cocktail med komplekse smage, som sagtens kunne måle sig med de drinks, hans venner sad og drak.
- Det var en kæmpe øjenåbner, fordi den smagte så godt, og på en eller anden mærkelig måde gjorde det, at jeg følte mig som en del af fællesskabet, fordi jeg ikke bare var ham, der stod og spyttede ned i en cola.
Siden hændelsen er der sket en ting i Jesper Schmidts liv, som han stadig ikke rigtig helt forstår. For tre år siden troede han ikke, han skulle være forfatter. I dag har han udgivet fem bøger om forskellige former for drinks og spiritus og er derfor blevet lidt af en cocktailguru.
Den seneste bog, 'No&Low', handler om de cocktails, han mener, er ved at blive mere og mere populære: cocktails uden alkohol – eller med alkohol i meget små mængder.
- Vi har jo set en boom af de alkoholfri øl de seneste på par. På samme måde er der også pludselig kommet alkoholfri spiritus i butikkerne, og det åbner jo op for et hav af muligheder. Forestil dig, at du kan gå til en fest og drikke tre whisky sours uden whisky, så du stadig kan køre hjem. Det er da vildt, ik'?, siger Jesper Schmidt.
Hvis du selv gerne vil eksperimentere med alkoholfri cocktail derhjemme, giver han dig her fem overskuelige råd til at komme i gang.
Nej, du kan ikke bare erstatte alkohol med saftevand
Måske har du prøvet det. Du er til en fest og skal af en eller anden grund ikke drikke alkohol. Som erstatning for drinken får du lidt hyldeblomst og danskvand blandet sammen. Og selvom det smager ganske godt, så er det bare ikke helt det samme en ægte gin&tonic.
- Der er ingen tvivl om, at alkohol smagsmæssigt kan noget. Ofte kan vi mærke denne her lidt varme fornemmelse i halsen, og hvis man skal lave en god alkoholfri cocktail, så er det værd at bruge ingredienser, der smagsmæssigt lægger sig lidt op ad de alkoholsmage, vi kender.
I de seneste år har vi set flere versioner af alkoholfri gin og rum i butikkerne, og dem kan man altså komme langt med, mener Jesper Schmidt og understreger, at man også sagtens selv kan lave sin egen hjemmelavede spiritus.
- Hvis du kan skabe de her smage, som varmer ned i halsen, så kan du faktisk skabe en drink, hvor folk ikke kan smage forskel.
Vil man prøve kræfter med en hjemmelavet gin uden procenter kan man for eksempel blande smagsgivere som enebær, citron og koriander i en alkoholfri hvidvin. På danske websites er det endnu småt med opskrifter, men søger du på engelske søgefraser, åbner der sig en verden af alkoholfri spirituseksperimenter.
Hjemmelavet sirup er billigere og sjovere
Lige meget om du laver cocktails med eller uden alkohol, så er det en fordel at lave sirupbasen selv, mener Jesper Schmidt.
- Jeg har en fortid som kok og har arbejdet meget sammen med italienere. I Italien går man op i, alle ingredienser skal være god kvalitet og helst hjemmelavet, og det har jeg altid brugt selv. Så når jeg laver en drink med ingefærsirup, så kan jeg da godt gå ned og købe en flaske for 50 kroner, men det er altså sjovere og billigere at lave sin egen sirup på vand, sukker og ingefær.
At lave hjemmelavet sirup kræver egentlig bare, at man koger vand med sukker og den smagsgiver, man har brug for. Du kan for eksempel eksperimentere med hjemmelavet rabarbersirup, limesirup og brombærsirup, foreslår Jesper Schmidt.
- Det er simpelthen så nemt, og det eneste du lige skal tænke på, er, at en hjemmelavet sirup ikke kan holde lige så længe som dem, du køber.
Frys glasset ned
Hvis man har sat sine ben på en cocktailbar, har man nok opdaget, hvor ustyrlig mange forskellige cocktailglas der findes. Men selvom du ikke har køkkenskabet fyldt med martiniglas, high ball og hvad de nu ellers hedder alle sammen, så er der alligevel en simpel måde at opgradere på glasfronten, fortæller Jesper Schmidt.
- Server din cocktail i et afkølet glas. Selvom din cocktail er kold fra begyndelsen, så ændrer den hurtig temperatur i et lille stuetempereret glas.
En vej til et lækkert koldt glas er nem. Det skal simpelthen bare i fryseren.
- Tør først dine glas godt af og stil dem så i fryseren i et par minutter. Når du tager dem ud, får de det her lækre frostede look. Der er også folk, som først øser vand på glassene, men lad være med det, for det har glassene ikke nødvendigvis godt af, lyder rådet.
Er du typen, der har skabet fyldt med krystalglas, anbefaler Jesper Schmidt heller ikke frysermetoden.
- I stedet kan du så bare fylde dine krystalglas op med is, imens du laver din cocktail, så det kan køle ned på den måde.
Lav din egen klare is
Har du nogensinde gjort dog tanker om, hvilken type is du foretrækker i din cocktail?
Jesper Schmidt er ikke et øjeblik i tvivl: Klar is slår alt.
- Der er simpelthen ikke noget federe end sådan en kæmpe klump klar is, der ligger og skinner som en diamant i glasset. Det slår bare isterninger fra en frysepose med længder.
Men hvordan laver man så lige en stor klump klar is?
- Det gælder om, at det frosne vand kun skal fryses fra en side, så får man det gennemsigtige look. Almindelige isterninger får kulde fra alle sider, og derfor bliver de ikke gennemsigtige. I stedet kan du tage en stor termoboks og fylde vand i bunden. Stil den i fryseren uden låg på, siger han og fortsætter:
- Nu vil vandet kun fryse ovenfra, og det vil efterlade din isklump smuk og klar, siger Jesper Schmidt og tilføjer, at internettet i øvrigt flyder også over med isterningebakker, som sikrer dig klar is.
Når din isklump er klar, gælder det udskæringen. Det kan være en lidt bøvlet affære og Jesper Schmidt anbefaler, at du bruger en kødhammer til at smadre isen med. Læg den eventuelt ind i et viskestykke, så isstykkerne ikke lander i hele dit køkken.
Kør det enkelt med pynten
Pynt eller 'garnish' som Jesper Schmidt kalder det, er en vigtig del af en cocktail. Men man skal ikke overgøre det, for en cocktail skal nødigt være en kæmpe frugtsalat, mener han.
- Jeg vil nok anbefale, at du lader dig inspirere af ét element fra din cocktail og så laver en pynt med det. Når jeg laver Piña Colada for eksempel, så pynter jeg den med ristede kokosflager, fordi der er kokosmælk i drinken.
Laver man en alkoholfri gin&tonic, kan man måske lade sig inspirere af sin alkoholfri gin. Er ginen lavet på hindbær, ville det give mening at pynte med lidt hindbær.
- Det er lidt, som når man laver en kødsovs. Her smækker du jo heller bare alle mulige typer krydderier på toppen, fordi det skal se flot ud. Så vælger man lidt frisk basilikum eller hvad ved jeg, og sådan skal det også være i en cocktail.