Hver tiende dansker har inden for det sidste år været udsat for mobning på arbejdspladsen, viser en undersøgelse fra Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det kan gå hårdt ud over helbredet, hvis man bliver udsat for mobning, forklarer Annie Høgh, der er professor ved Psykologisk Institut på Københavns Universitet.
- Det kan give depressioner, symptomer der minder om PTSD, angst, og det kan eskalere kroniske lidelser, hvis man bliver udsat for mobning, siger hun.
Det er ikke blot et problem for den, der bliver mobbet, forklarer Annie Høgh.
- Det kan give langvarigt sygefravær, og det er jo ikke omkostningsfrit for en arbejdsplads eller for samfundet, siger hun.
Blev totalt ignoreret
En af dem, der har været udsat for mobning er 56-årige Susann Stabell, som er bibliotekar. Det skete, da hun for 10 år siden blev ansat som vikar på et bibliotek i Aarhus-området.
Hun skulle være der fire måneder, og det gik egentlig fint i starten. Kollegerne var søde og viste hende, hvor tingene var og den slags, fortæller hun.
Men hun var ikke tilfreds med sine arbejdstider, der skiftede frem og tilbage, og hun foreslog derfor, at man kunne gøre nogle ting anderledes. Det resulterede i en skideballe fra chefen.
- Jeg fik at vide, at jeg ikke duede til noget som helst, siger Susann Stabell.
Dagen efter var der ingen, der talte til hende på arbejdet.
- Jeg blev lagt på is, og der var ikke nogen, der talte til mig overhovedet. Jeg var luft. Det var virkelig et helvede. Jeg var bare dybt ulykkelig, når jeg skulle derhen, fortæller Susann Stabell.
Faldt om i køkkenet
Efter en måned, hvor det fortsatte sådan, vågnede Susann Stabell og havde det skidt. Hun havde det som om, hun havde feber, og hun kunne mærke sit hjerte banke hurtigt i brystet, kvalmen trængte sig på og hun rejste sig for at gå ud på toilettet og kaste op.
- Og så kan jeg ikke huske mere. Så bliver alt sort, og så er jeg bare væk. Så falder jeg om og besvimer på køkkengulvet.
Hendes mand ringede efter en ambulance og redderne undersøgte hendes hjerte, men der var intet galt. Hun var dejset om på grund af stress, fortalte de hende.
- Min krop har bare lukket ned, den ville ikke mere, siger hun.
Ramte selvtilliden
Hun var sygemeldt nogle dage, men fortsatte så på arbejdet, til kontrakten udløb. Hendes kolleger og chef fortsatte med at give hende den kolde skulder under resten af hendes ansættelse.
- Man kan sige, at jeg jo skulle være gået, men jeg var jo bange for at få et stempel som en, man ikke kan regne med, og at jeg så ikke ville kunne få et andet job. Det tog også lang tid at komme mig over det bagefter, for min selvtillid var helt i bund.
- Alle mennesker har behov for at blive set, og alle mennesker har behov for at blive accepteret, og det blev jeg så ikke dér.
At det rammer selvtilliden at blive ignoreret, er Annie Høgh fra Psykologisk Institut på Københavns Universitet ikke i tvivl om.
Mobning er nemlig i bund og grund en udstødelsesproces, hvor man ligesom i Susann Stabells tilfælde bliver ignoreret af sine kolleger.
- Og det kan være rigtig svært at sige fra, fordi ens selvtillid og selvværdsfølelse bliver dårligere, og man tænker ’er det måske mig, der er noget i vejen med’, siger Annie Høgh.