26-årige Kristina Hesselberg har lidt af angst og depression i otte år. Nu er hun på vej tilbage til livet og har både været i gang med uddannelse og job de seneste par år.
Hun er slet ikke i tvivl om, at en vigtig del af den ”medicin”, der har gjort hende rask, har været at tale åbent om tingene, både med venner, familie og kolleger.
-Jeg gør meget ud af at fortælle om, hvordan jeg har det i dag, inden jeg fortæller om, hvordan jeg havde det, dengang jeg var syg.
-Nogle gange tager folk nemlig nogle hensyn til mig, som de ikke behøver, og derfor gør jeg meget ud af at sige, at det ikke er nødvendigt.
Afslut samtalen ordentligt
Hun understreger, at det er meget vigtigt, at man tager sig ordentlig tid til sådan en snak og kommer hele vejen rundt og bliver enige om, hvad der skal ske, efter man har forladt rummet igen.
-Det er vigtigt at få afstemt, hvor vi er henne. Og hvordan vi har det. For ellers kommer jeg til at bruge al for megen energi på at gå og tænke over, om den anden person nu har forstået, hvad det var, jeg sagde. Og på hvordan det næste møde med den person bliver.
-Så jeg slutter altid af med at spørge, om vedkommende har nogle spørgsmål, og om hvordan det har været at have den samtale. Et par dage senere hiver jeg fat i dem igen og spørger, hvordan de har haft det med det, vi talte om. De fleste synes, det er rart, at jeg afslutter det på den måde.
Jeg kunne heller ikke selv forstå det
Kristina Hesselberg mener, at det er meget vigtigt at fortælle sine omgivelser, at man godt kan forstå, hvis de ikke kan forstå, hvordan ens verden ser ud, når man lider af angst eller depression.
-For jeg har heller ikke selv kunnet forstå det i lang tid. Og jeg er først ved at lære det.
Og så er det vigtigt, at omgivelserne forstår, at hun ikke har behov for behandling og gode råd fra dem.
-Jeg har nok af læger og psykologer omkring mig, som er mine behandlere. Så det er ikke det, jeg har brug for.
-Jeg har tværtimod brug for, at de lytter til mig og siger, at det er okay, hvis jeg glemmer deres navn eller glemmer en aftale. Eller hvis jeg er nødt til at aflyse en aftale.
Mine venner kommer til mig efter råd
Kristina Hesselberg føler selv, at hendes fremgangsmåde med at tale så åbent om tingene har knyttet hende tættere med bl.a. vennerne.
-Netop fordi jeg gør så meget ud af, at man skal tale om tingene, så oplever jeg, at folk kommer til mig for at sige, at de går med nogle ting, som er svære, og spørger om jeg har gode råd eller har lyst til lytte.
-Det er dejligt, for det gør jo også at jeg kan slappe mere af. For ellers ville jeg jo altid være den svage, der skulle hjælpes.