Præst fra 'Gift ved første blik: Nej tak til kirkebryllupper

Ifølge Michael Brautsch vil et kirkebryllup være ødelæggende, fordi det vil blande at blande religion ind i tv-konceptet.

(Foto: © Framegrab, Type 2)

Store hvide kjoler og brudens gåtur op af kirkegulvet med orgelmusik i baggrunden, hvor gommen tålmodigt venter ved alteret.

Det er ofte det, man forbinder med et bryllup. Men ikke et eneste af parrene i programmet 'Gift ved første blik' har fået den mulighed, selvom fjerde sæson netop nu ruller over skærmen.

Det er helt bevidst, fortæller sognepræst Michael Brautsch, som også er en af eksperterne i programmet.

- Vi havde leget med tanken om, hvorvidt jeg skulle vie deltagerne i kirken i denne sæson. Men jeg er ikke tilhænger af idéen, for man blander pludselig religion ind i programmet, fortæller præsten.

Og det er ikke der, fokus skal ligge i 'Gift ved første blik'.

Det skal handle om selve det at blive gift, og alle skal have mulighed for at deltage, hvad enten man er buddhist, ateist eller muslim.

Ifølge sognepræsten vil det skade programmet, hvis deltagerne giftes i en kirke:

- Det vil være ødelæggende for konceptet, for det er ikke det, programmet handler om. Meningen er, at de skal giftes. For at rense alt andet ud er vielsen i de tre første sæsoner foregået på rådhuset - og her i fjerde sæson i Odd Fellow Palæets have i København, fortæller præsten.

Deltagerne gemmer kirkebrylluppet

Der har endnu ikke været nogen af deltagerne, der har efterspurgt et kirkebryllup, og det kan der ifølge præsten være en årsag til:

- Nogle af deltagerne fra programmet fortæller, at hvis de finder den rigtige efterfølgende eller i programmet, så vil det måske føles mere rigtigt at blive gift igen i en kirke - hvor de selv har sat hele dagen sammen, fortæller Michael Brautsch, der også er ekspert i programmet og derfor er i kontakt med deltagerne under hele forløbet.

Et bryllup i kirken kan for nogle være mere værdifuldt, fortæller sognepræsten:

- Kirkebrylluppet er for mange mere værdifuldt. Du kan fejre juleaften på mange måder, men hvis man gør det med juletræ, and og flæskesteg, så er det rigtig juleaften. Det er det samme med et bryllup. For en del danskere skal der kirke og en brudekjole til.

Men der er også praktiske årsager til, at det er svært at vie deltagerne i en kirke.

- Mindst én af dem, der skal giftes skal være medlem af folkekirken. Ellers kan en folkekirkepræst ikke vie dem. Og man kan ikke tvinge folk til at være medlem af folkekirken, hvis de har fravalgt det, fortæller sognepræsten.

Mere romantik i et kirkebryllup

Seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), Mai Heide Ottosen, har forsket i familieformer. Ifølge hende er det svært at vurdere, hvorfor folk enten vælger kirkebrylluppet eller en vielse på rådhuset, når de skal giftes.

Dog er der nogle elementer, der kan være med til at lokke folk til kirken for at blive viet.

- Det er klart, at kirken tilbyder mere romantiske rammer omkring brylluppet, og romantikken kan være en af årsagerne til, at det er kirken, der trækker folk til, som skal giftes. For det er ikke alle, der gifter sig i en kirke, som giftes af værdimæssige årsager, siger Mai Heide Ottosen.

Der er også særlige ritualer i kirkebrylluppet, som ikke er til stede, når man vies på rådhuset, fortæller forskeren:

- Jeg vil tro, der ligger en ekstra dimension i kirken. At man ønsker at få det kirkelige ritual med sig på en anden måde, end hvis man vies på rådhuset.

I 2016 var der lige over 30.000 par, der blev viet. Det er en stigning på syv procent i forhold til 2015. 34 procent af vielserne blev foretaget i kirken.

'Gift ved første blik'-par er blevet gift igen

Michael Hansen og Line Rask, som blev gift ved første blik i tredje sæson af programmet, er blevet gift igen halvandet år efter, at de blev viet på rådhuset for rullende kameraer.

Dog blev parret ikke gift i en kirke, men i et kapel i Las Vegas i oktober sidste år. Parret bor i dag sammen i New York.

Gift ved første blik

  • DR1 indleder fjerde sæson af 'Gift ved første blik' tirsdag 7. februar klokken 20:45. I programmet siger otte singler ja til at gifte sig med hinanden, selvom de aldrig har mødt hinanden før.

  • Målet med det arrangerede ægteskab er at finde kærligheden.

  • Ægteparrene skal i fem uger leve sammen som mand og kone. Herefter skal de beslutte, om de vil forblive sammen, eller om de vil lade sig skille.