Takeaway-tendens: Vi vælger sundere fastfood

Vi får i stigende grad vores mad leveret og går ofte efter det sunde alternativ.

(© colourbox)

Rigtig mange danskere har så forfærdelig travlt til hverdag, at en opbagt sovs hurtigt bliver uoverskuelig. Derfor får vi i stigende grad andre til at lave vores mad.

Der er i sagens natur heller ikke meget Nøglehulsmærke over en smørbollejævning. Og udover at det skal være nemt og bekvemt, når vi bestiller aftensmad, skal det også helst være sundt.

- Det er en udvikling, som man også har set i eksempelvis USA og England. Forbrugerne efterspørger de sunde alternativer, og så følger markedet efter, siger madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol.

Sunde alternativer til pizza og pomfritter

Hos takeaway-portalen Just-Eat har man også bemærket tendensen. Det er især de asiatiske retter med masser af grøntsager og mere reelt kød, som danskerne har fået smag for.

For at imødekomme den øgede efterspørgsel har Just-Eat endda hyret en kostvejleder, som skal hjælpe brugerne med at finde de sunde alternativer til pizza og pomfritter.

- Vi vil gerne gøre det endnu tydeligere for vores brugere, at maden godt kan være sund, selvom de ikke laver den selv, siger salgsdirektør Kristian Brønsbjerg fra Just-Eat.

Han understreger, at det ikke er meningen, at alle skal være sundhedsfreaks, men at det i bund og grund handler om at gøre det nemmere for brugerne.

Vi nedprioriterer madlavningen

Det skal nemlig helst være så nemt som muligt, når vi vælger at springe madlavningen over og bruge tiden på noget andet.

- Vi har ikke nødvendigvis mindre tid, men det bilder vi os i hvert fald ind. I virkeligheden bliver madlavningen ofte nedprioriteret i forhold til alle de andre ting, vi gerne vil nå, siger madsociolog Jon Fuglsang.

Og netop derfor synes vi, det er ekstra smart, når vi kan få sund mad af høj kvalitet uden at bruge tid i køkkenet, tilføjer han.

Sund fastfood er et storbyfænomen

Forkærligheden for sund takeaway ses hovedsageligt hos unge, travle bymennesker, som går mere op i karrierestiger end i kringleopskrifter.

- Når man bor alene og ikke synes, det er alt for inspirerende at lave mad til sig selv, er det ofte en fordel at få andre til det og samtidig spare lidt tid, siger madsociolog Jon Fuglsang.

På grund af restauranternes stordriftsfordele er det nemlig ikke nødvendigvis dyrere at bestille maden, end at lave den selv. Og samtidig kan pakkeløsningerne være med til at minimere madspildet, hvis man bor alene.

Ifølge Jon Fuglsang er den sunde takeaway-tendens indtil videre et storbyfænomen. Derfor burde det heldigvis stadig være muligt at opdrive en opbagt sovs, hvis man er så heldig at have slægtninge i Udkantsdanmark.