Planlæg dine indkøb og spar penge på madbudgettet

Familien Kruse Hansen har efter deres medvirken i 'Spis og spar' lagt indkøbsvanerne helt om. Familien sparer mange penge på det – og som en bonus også masser af tid.

Gæstemad var en af de store poster på familien Kruse Hansens budget. Her smager Laura på 12 år og hendes far, Tom Kruse Hansen, på Jesper Vollmers forret til kun 50 kr. for fire kuverter.

Skrupsulten i Fakta hver dag kl. 17 for i al stress og jag at købe ind til aftensmad. Og hver dag med masser af ekstra impulskøb i kurven. Sådan var familien Kruse Hansen fra Hernings indkøbsvaner, inden familien fik besøg af eksperterne i programmet ’Spis og Spar’. Nu er der sket store ændringer på indkøbsfronten:

Følger indkøbslisten

- Vi køber ind til hele ugen i ro og fred hver søndag, og vi har lavet en udførlig indkøbsliste, som vi følger. Derudover handler vi kun nogle få småting en-to gange om ugen for at supplere op. Vi kan mærke, at vi sparer penge på at købe ind på den måde, for vi er ikke sultne, når vi køber ind, og vi putter derfor ikke en masse impulskøb i vognen, fortæller Lone Kruse Hansen, der har involveret hele familien i at skrive indkøbslisten.

Alle skriver på listen

Både Tom og Lone Kruse Hansen har maddage i løbet af ugen, og det samme har sønnen Emil på 15 år og datteren Laura på 12 år.

På familiens køleskab skal alle om søndagen skrive, hvad de har tænkt sig at lave på deres kommende maddag, og de skal desuden tjekke familiens madbeholdning og skrive de ting på indkøbssedlen, der mangler.

- Det fungerer virkelig godt, og vi har taget det til os alle fire. Børnene ved, at de skal have tænkt over deres maddag senest søndag morgen, og at de ikke kan slippe for det, siger Lone Kruse Hansen med et smil og tilføjer, at indkøbsvanerne også har givet hende en overraskende bonus i form af meget mere tid i hverdagen.

- Det er lettelse, at jeg ikke skal stresse hen og købe ind hver dag efter arbejde. Hold op, hvor brugte vi meget tid på at købe ind tidligere. Nu føler jeg, at jeg har fået meget mere fritid.

Bruger resterne

Alle fire familiemedlemmer er desuden blevet meget bedre til at bruge de ting, der allerede er i køleskabet, og til at bruge de rester der måtte være, fortæller hun:

- En dag havde Emil set, at der var kolde kartofler og noget kød i køleskabet, og da æggemanden lige havde været der, valgte Emil at lave biksemad med spejlæg om aftenen. Så vi tænker anderledes alle sammen.

Gæstemad kan også være billig mad

Billigere gæstemad var også et af fokuspunkterne i ’Spis og Spar’, da eksperterne endevendte familiens indkøbsvaner, og kokken Jesper Vollmer kom med nogle lækre bud på, hvordan Lone Kruse Hansen kan lave fantastisk gæstemad til lavpris. Blandt andet præsenterede han familien for dampede blåmuslinger, som faldt i alle fires smag.

- Jeg har prøvet at lave dem, og de smagte fantastisk, og vi har også lavet flere af de retter, Jesper Vollmer gav os opskrift på. Det har virkelig åbnet mine øjne for, at gæstemad kan være så meget andet end dyr mad, fortæller Lone Kruse Hansen.

Drømmeferie i sigte

Familien nævner i udsendelsen, at den drømmer om at spare så mange penge på indkøbene, at der kan blive råd til drømmerejsen til Bonaire, som er en lille ø i Caribien. Rejsen er endnu ikke bestilt, men den er i sigte:

- Vi kan se, at vi sparer penge ved at handle anderledes, så det skal nok lykkes, siger Lone Kruse Hansen.