Overlæge: Vores børns frokost er for dårlig

En anerkendt fedme-overlæge ser nærmere på børns frokostvaner i folkeskolen. Det ser ikke godt ud.

Det er ikke god nok ernæring for vores børn, der skal gå i skole, skal lære og samtidig være aktive, siger Jens-Christian Holm, der er overlæge på Holbæk Sygehus. (© DR)

Hver dag når klokken ringer til spisepause, åbner 75 procent af de mindre børn deres madkasser og finder rugbrød med spegepølse og leverpostej frem. De resterende 25 procent af børnene kaster sig over den mad, der bliver solgt i skolen eller fastfood. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

- Altså, det er fint nok med rugbrød. Men leverpostej og spegepølse indeholder alt for meget fedt.

- Det er ikke god nok ernæring for vores børn, der skal gå i skole, skal lære og samtidig være aktive, siger Jens-Christian Holm, der er overlæge på Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Sygehus.

Drop chokolademaden

Madmagasinet på DR1 har bedt Jens-Christian Holm vurdere et repræsentativt udsnit af den mad, børn spiser i skolen. Det gælder madpakker, skolemad i forskellige afskygninger og mad købt uden for skolen.

Madpakkerne med rugbrød og spegepølse dumper altså. Den velkendte krydderbolle med pålægschokolade får heller ikke pæne ord med på vejen.

- Så er der tebollen med smør og pålægschokolade, som jeg vil anse for at være håbløs. Det er slik. Det er chokolade. Det er sukker. Det er smør. Det har ikke meget med ernæring at gøre.

Købemaden er for usund

De varme måltider som chili con carne og butterchicken med ris og grøn salat er de måltider, der får pænest ord med på vejen.

- Det er til en vis grad okay. Der er lidt meget ris og nogle andre ting. Men det, synes jeg, er en relativ okay mad som standard, lyder dommen.

Pizzabollen, sandwich med frikadelle og kebab med pommes frites får dødsstødet:

- Det er jo nærmest det værste. Det bliver ikke meget værre. Det er kebab, hvidt brød, pomfritter, salt sukker og fedt i alle mulige afskygninger. Og det er forfærdeligt. Der er så utroligt meget energi i det, at når børnene spiser det, så skal de bevæge sig rigtig meget for ikke at få en usund påvirkning af deres krop.

Dårlig mad har konsekvenser

Ifølge Jens-Christian Holm er hvert 5. barn i skolealderen overvægtigt. Det tal er steget på ganske få år.

Når 50 procent af børnenes daglige madindtag sker i skolen, så har det ikke kun fedme som konsekvens, hvis frokosten er usund flere gange om ugen.

- Børnene begynder også at udvikle forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol-tal, begyndende forstadie til sukkersyge og fedtlever, advarer Jens-Christian Holm.

Han påpeger, at selvom børnene ikke ser overvægtige ud, så kan deres kroppe sagtens have sygdommene i kroppen, som så rammer dem for fuld musik, når de bliver voksne.

- Man tænker ikke over det nu, men det er noget, der gør folk virkelig syge, virkelig reducerer deres livskvalitet, får dem til at leve kortere og få et dårligere liv, forklarer overlægen.

Madmagasinet i aften klokken 21.55 ser nærmere på, hvad man så skal give sine børn og undersøger, hvad der sker, hvis staten serverer frokosten.