Sundhedsorganisationen WHO (World Health Organisation) udgav i går en rapport, der viser, at forarbejdet kød kan være kræftfremkaldende.
Det er organisationens kræftagentur, the International Agency for Research on Cancer (IARC), der nu udgiver den nye forskning, som viser, at det forarbejdede kød som bacon, pølser, spegepølse og dåsekød kan give øget risiko for kræft.
Men hvad er det i det forarbejdede kød, som fx bacon og grillpølser, som vi danskere holder så meget af, der giver den øgede risiko?
Hele tre ting
Kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol forklarer, at mistanken koncentrerer sig om hele tre ting, når det gælder kød og kræft:
- Ifølge myndighedernes nye kostråd hedder det, at vi skal skære ned på fede kødprodukter og det røde kød, og det gælder alt kød fra firbenede dyr – det lyder misvisende, men det gælder altså også lyst svinekød, og det gælder både når kødet er stegt og kogt.
- Man mistænker blodet i kødet for at være synderen, det er jernet (hæmoglobin), der transporterer ilten rundt i kroppen, som man mistænker kan påvirke udviklingen af kræft. Som udgangspunkt ved vi, at rødt kød er forbundet med en øget risiko for særligt tarmkræft, men man kender ikke den egentlige årsag.
Det brankede og forarbejdede
Den anden hypotese er, at det brankede kød - al slags - kan være årsag til større risiko for kræft. Her er det de såkaldte nitrosaminer fra det brankede kød, der menes at være medvirkende til den forøgede risiko for kræft.
- Og endelig peger blandt andet den nye WHO-rapport fra i går på, at det forarbejdede kød også er forbundet med risiko – her er det nitritsaltet, som man bruger til at konservere produkterne, mistanken er rettet mod.
Det er det forarbejdede pålæg, bacon, pølser, hamburgerryg etc. Og der skal kun 50 gram indtag til, før der er øget risiko for udvikling af kræft. Det svarer til to-tre skiver bacon eller én skive hamburgerryg, hvilket ikke er ret meget.
Vi elsker kød
Man mistænker således nitrosaminer fra det brankede kød, jernet i hæmoglobinet, som blodet består af og nitritsalt som væsentlige årsager til øget risiko for kræft. Men man ved det ikke. Til gengæld er det et faktum, at vi er en befolkning af kødspisere.
Især de ældre generationer og mænd har ifølge Preben Vestergaard Hansen en forkærlighed for - blandt andet det forarbejdede - kød. Danske mænd spiser således omkring 70 kilo kød om året, nogle helt op til 100 kilo kød om året.
– Men det kan jo også have andre årsager som er forbundet med dem, som spiser meget kød. Altså andre livsstilsrelaterede årsager som inaktivitet, alkohol, rygning m.v. Det ved man ikke endegyldigt.
Så hvad skal man gøre, hvis man nu hører til dem, der sværger til det stegte bacon og de forarbejdede kødprodukter?
- Myndighederne har allerede taget højde for det i de seneste kostråd – og man siger ikke, at man fraråder indtag af forarbejdet kød, men man siger, at man så vidt muligt bør undgå det.
Her kan du læse myndighedernes råd om kød.
Hvad dækker betegnelserne over:
- •
Rødt kød kan defineres som kød fra firbenede dyr, dvs svin, kvæg, får og geder - og det er uanset om det er gennemstegt eller ej.
- •
Det forarbejdede kød kan defineres som kød, der er røget, saltet og nitritkonserveret kød, fx kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.