Hjernen er designet til at gå efter fastfood

Vores hjerne er designet til overlevelse og derfor vil den, hvis vi er sultne, altid gå efter det mest kalorieholdige måltid.

(© Colourbox)

Pizza, burgere, dürumruller med kebab - eller den klassiske hot dog: Fastfood har siden 1980'erne vundet indpas i danskernes madvaner. Faktisk er pizza den tredjemest spiste ret blandt de 18-34 årige - og danskernes absolutte yndling, når det kommer til fastfood.

De fleste af os ved godt, at den hurtige mad ikke er det sundeste måltid, vi kan vælge. Og samtidig kæmper flere og flere danskere med overvægt, fedme og de livsstilssygdomme, der kan være en konsekvens af at spise for meget fastfood.

Så hvad er det, der gør, at vi bliver ved med at spise fastfood? Og hvad gør det egentligt ved kroppen, når vi har indtaget sådan et måltid. Det undersøger Christian Bitz og Mette Frisk i Madmagasinet Bitz og Frisk i aften.

Hjernen vælger fastfood

Vi har aldrig vidst så meget om, hvordan den mad, vi putter i munden, påvirker os. Og de fleste af os er nok klar over, at hverken pizza eller pommes fritter er grundsten i kostpyramiden.

Men der er en biologisk årsag til, at vi godt kan lide fastfood - og har svært ved at vælge det fra:

- Vores hjerne er designet til overlevelse og derfor vil den, hvis vi er sultne, altid gå efter det mest kalorieholdige måltid, forklarer Jesper Clement, der er ph.d. på CBS.

Det gav mening i en verden, hvor maden var sværere tilgængelig. Men i en verden, hvor der, bogstaveligt talt, ligger en fastfood joint på hvert et gadehjørne kan denne "overlevelsesstrategi", lidt sat på spidsen, være med til at tage livet af os, mener Jesper Clement:

- Vores samfund og vores hjerne passer ikke sammen i dag. Det er et stort problem og måske en af kerneårsagerne til vores overvægt, siger han.

Man bliver hurtigt sulten igen

Christian Bitz har været på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet for at teste, hvordan et kalorietungt fastfood måltid påvirker kroppen - i forhold til et mindre kalorieholdigt måltid.

Og testen taler sit tydelige sprog:

- Der sker to bemærkelsesværdige ting: Mit blodsukker stiger voldsomt efter fastfood-måltidet. Det er selvfølgelig ikke så mærkeligt, når jeg indtager op imod 70 g tilsat sukker, men det er alligevel en drastisk stigning.

- Den anden ting er, at min mæthedsfornemmelse hurtigt aftager efter fastfood-måltidet. Allerede to timer efter jeg har spist, er jeg faktisk sulten igen. Og det er selvom måltidet indeholder over halvdelen af de kalorier, jeg har brug for på en hel dag.

Man risikerer at spise alt for mange kalorier

Lektor på Institut for Idræt og Ernæring, Thomas Meinert Larsen, har analyseret resultaterne af testen. Og selvom han understreger, at det ikke kan anses som en videnskabelig undersøgelse, når den kun er foretaget på én enkelt person, vil han godt konkludere:

- Hvis det fastfood, man spiser, giver rigtig mange kalorier uden at give den fornødne mæthed, så mener jeg, man løber en risiko for at spise for mange kalorier samlet set. Og så bliver man overvægtig, og så får man de her livsstilssygdomme som type2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det er et stort problem.

Et bud på sundere fastfood:

Lysten til et hurtigt fix af sødt, salt og fedt kan overvælde de fleste. Men det kan godt lade sig gøre at lave et hurtigt måltid, der tilfredsstiller trangen - men som stadig er lidt sundere, end det man kan købe nede på hjørnet. Christian Bitz har et bud på æggepandekage med tun, tomater og rugbrød:

  • 2 æg, slået ud på en pande og stegt som en pandekage på begge sider i lidt olie

  • 1 tomat i skiver

  • salt og peber

  • 1 gulerod, revet

  • 1 dåse tun

  • 1 spsk sojasovs

  • 1 skive rugbrød, revet og ristet

  • Lidt frisk persille

  • Læg æggepandekagen på en tallerken, kom tomater oven på, og krydr med salt og peber. Kom gulerod og tun ovenpå, og afslut med rugbrødsstrimler og persille på toppen. Og så lige lidt soja.

Find flere opskrifter på Bitz og Frisk's Facebook-side