Jeg er vegetar og meget opsat på at tabe mig. Jeg synes efterhånden, jeg har rimeligt tjek på det med fordelingen af proteiner og kulhydrater, når man skal tabe sig. Men jeg kan altså ikke blive klog på det med linser.
Nogle bøger anbefaler varmt linser som en god proteinkilde. Andre bøger kategoriserer linser som kulhydrater. Så nu ved jeg ikke, hvordan jeg skal forholde mig til linser, når jeg nu er en overvægtig vegetar, der bare gerne vil tabe sig.
Kan jeg spise linser med god samvittighed som min proteinkilde, eller skal jeg være varsom med linser og putte dem i kulhydrat-afdelingen i forbindelse med vægttab?
Bønner og linser er kendt for at indeholde en stor mængde protein af høj kvalitet.
Men linser indeholder også relativt mange kalorier pr. 100 g (360 kcal) Alene af den grund bør du skære ned på mængden, når du vil tabe dig. Spis dem eventuelt som tilbehør eller i en salat frem for som hovedingrediens på tallerkenen.
Der er også andre protein-kilder
Når man er vegetar, er det vigtigt at få protein, der indeholder de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne.
Og eftersom kød og fisk er udelukket, er det vigtigt at få aminosyrerne gennem anden mad. Her er linser en glimrende kilde. Men også æg, sojaprodukter og proteinpasta er gode kilder til protein.
Men kun få tænker på, at linser indeholder næsten dobbelt så mange kulhydrater som protein pr. 100 g. For eksempel indeholder røde tørrede linser 52,3 g. kulhydrater og 27,3 g. protein pr. 100. g.
De påvirker insulin-niveauet forskelligt
Det høje indhold af kulhydrater i linser er som udgangspunkt ikke foreneligt, hvis du gerne vil udelukke kulhydrater i form at stivelse fra din kost, eller hvis du følger en LCHF kur.
På disse kure gælder det blandt andet om at holde blodsukkeret så stabilt som muligt, så insulinproduktionen normaliseres og kulhydraterne ikke lagres som fedt.
For at holde styr på hvilke fødevarer, der påvirker blodsukkeret, kan Det Glykæmiske Index (GI) og Det Glykæmiske Load (GL) være en hjælp. GI er et udtryk for hvor hurtigt blodsukkeret stiger ved et indtag af 50 g. kulhydrat fra en given fødevare. Referenceværdien er 100.
GL er udregnet ud fra indholdet af kulhydrat i en portion gange med det GI. Dermed får man et udtryk for, hvordan kulhydraterne i fødevaren påvirker blodsukkeret relateret til den mængde, man spiser.
Man kan altså godt have en fødevare med et højt GI og et lavt GL. For eksempel har gulerødder et GI på 72 men et GL på ca. 5. Man kan altså ikke kun basere sin slankekur på GI værdier men må tage GL med i betragtning.
Da linser har et relativt lavt GI på 29 og også et lavt GL på 14 vil jeg mene, at linser sagtens kan indgå i din slankekur.
Held og lykke med indsatsen.