Kræftramte Dan genoptræner på mandehold: Der er en helt anden jargon

Mænd er svære at lokke ind i rehabiliteringsprogrammer, men et nyt pilotprojekt fra Center for Kræft og Sundhed København kan måske få flere ud af sygesengen.

(© DR)

Dan Holm Johansen lider af uhelbredelig knoglemarvskræft, og hver onsdag mellem klokken 9 og 11 løfter han vægte sammen med andre mandlige kræftpatienter.

- For mig handler det om at få rørt mig og få bygget mine knogler op igen, så de har en vis form for styrke og kan komme tilbage til deres gamle jeg, siger han.

Træningen foregår hos Center for Kræft og Sundhed København (CKSK), og mandeholdet er en del af et pilotprojekt, der skal forsøge at lokke flere mandlige kræftpatienter til rehabilitering.

Ikke noget, der henvender sig til os

Mænd er nemlig svære at hive ind i rehabiliteringsprogrammerne, fordi de ikke gider sidde og snakke om deres problemer og følelser. De vil hellere mødes over en aktivitet, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. 

58-årige Dan Holm Johansen kan nikke genkendende til, at det kan være svært at komme igang. Især den første dag i centret var svær.

- Du kommer ind og kan se, at alle kvinderne går derinde med deres toppe på, og der er flest kvinder derovre, forklarer han.

- Hvis du ser på opslagstavlen over tilbud, så er det noget med sminke og alt muligt andet - det er virkelig ikke noget, der henvender sig til os.

En helt anden jargon

I CKSK har Dan Holm Johansen tidligere været på et andet træningshold, hvor kønnene var blandede.

Det fungerede godt, men alligevel flyttede han til mandeholdet, da det blev oprettet.

- Du havde ikke den snak med folk på samme måde, som vi har på herreholdet, forklarer han.

- Det er jo langt mere fysisk og direkte. Der er jo en helt anden jargon på holdet, end der er på de andre hold.

Den fysiske træning har hjulpet Dan Holm Johansen med at vende tilbage til et normalt liv. (© DR)

En mission

Dan Holm Johansen forklarer, at holdet adskiller sig ved, at medlemmerne primært kommer for at træne, men at det sociale opstår i det rum.

- Vi skal have en mission for at komme af sted. Det, at man kan træne, er klart det, der gør, at man kommer, men så glider du lige pludselig også ind i nogle andre relationer, fordi du har den funktion der - så begynder du at tale med folk, forklarer han.

Ofte er det bare sjov og ballade, der ryger igennem træningslokalet, men det kan også handle om de sygdomme og forløb, som de enkelte har været igennem.

Var godt flad

For Dan Holm Johansen har rehabiliteringen været tiltrængt. Efter at have været sengeliggende i otte uger under sin behandling var musklerne forsvundet. Der var kun slasket hud tilbage, beskriver han.

- Jeg var godt flad, og jeg kunne ikke noget. Det var en kamp at komme ud af sengen og få gjort de der dagligdagsting. Jeg bor på femte sal og bare det at komme ned på gaden og komme til at være normalt fungerende i et familieliv igen - med at tage sin part af indkøb og alt det der - det var svært, fortæller han.

Idag er Dan Holm Johansen tilbage i god form. Ryggen bliver nok aldrig helt god igen, men han kan passe både familie og arbejde eller cykle en tur, hvis han har lyst. Og det har været en gevinst.

- Det tror man ikke, når man ikke selv har været syg, men det er virkelig noget, man higer efter, siger han.

CKSK har fået bevilliget 757.000 kr. til pilotprojektet fra en pulje til fremme af ligestilling i Ministeriet for Ligestilling og Kirke.