Dit hjem fortæller historien om dig selv

Boligen er vores trygge base og udstillingsvindue. Og vi vil vide, hvordan de andre bor! Derfor er boligprogrammer- og magasiner så populære, siger fremtidsforsker.

Fremtidsforsker (med skilt) Liselotte Lyngsø i færd med at give et specielt hjem point sammen med vært Frederikke Aagaard i programmet på DR K, Vil du bo her? (© DR)

Har du flyttet rundt på din sofa, bladret i et boligmagasin eller fulgt med i et boligprogram på tv for nylig?

Hvis ja, så er du ikke alene. Vi går op i boliger som aldrig før.

– Boligen er sindssygt vigtig for det moderne menneske. Det er her, vi iscenesætter vores inderste drømme og længsler. Nogle gange iscenesætter vi også en drøm, som vi ikke lever ud. Vi køber måske et stort langbord i håbet om, at de voksne børn stadig kommer hjem og spiser, de kommer bare aldrig, siger fremtidsforsker og founding partner i Future Navigator Liselotte Lyngsø.

– Handling taler højere end ord. Du går måske og siger, at du går op i ro og balance, men når jeg kommer på besøg hos dig, så roder der over det hele. En bolig fortæller rigtig meget om sin ejer, forklarer fremtidsforskeren videre.

En tryg base

Boligen er dog ikke kun vores udstillingsvindue, den er også vores trygge base.

– Vores hjem skal skabe rammerne om, at vi kan blomstre som mennesker – den giver en ‘åndelig krammer’ og en mulighed for, i hvert fald i teorien, at lukke skodderne og trække stikket ud, siger Liselotte Lyngsø.

Når nu boligen er så vigtig for os, er det også naturligt, at vi er nysgerrige efter, hvordan andre bor.

Derfor er vi mange, der sluger boligprogrammer som Hammerslag og Kender du typen på DR1 og senest Vil du bo her? på DR K.

Vi spejler os i hinanden

Ifølge Liselotte Lyngsø labber vi primært boligreportagerne i os for inspirationens skyld.

– Vi kigger efter rollemodeller, der kan vise os smartere måder at gøre det på, og så spejler vi os i de andre. Både i betydningen ‘gid jeg boede sådan’ og ‘godt, jeg ikke bor sådan’, siger Liselotte Lyngsø, der selv er med som gæst i et enkelt afsnit af Vil du bo her?

– Jeg boede i et døgn i en konkylie af halm, som ejeren havde bygget selv. Det var helt vildt sjovt – lidt som at blive en lilleput. Men det fedeste var næsten området, hvor alle naboerne gik rigtig meget op i deres bolig, og hvor der var fællesspisning fire dage om ugen. Jeg ved ikke, om jeg selv kunne leve så tæt, men det var fascinerende at opleve, siger Liselotte Lyngsø.

Naboskab mod ensomhed

Netop naboskab er en af de store trends, når det gælder vores valg af bolig lige nu.

– I takt med, at flere af os i højere grad kan arbejde hjemme, bliver det vigtigere, hvilket lokalmiljø, vores hjem er en del af. Vi vil ikke bare komme trætte hjem til en soveby og lukke døren bag os, vi vil møde en nabokone, der sælger hjemmelavet suppe, eller en lokal cafe, hvor tjeneren nikker genkendende til os, når vi åbner computeren og sipper til kaffen, siger Liselotte Lyngsø.

Det hænger godt sammen med en af tidens lidt mere ærgerlige trends, som er ensomhed.

– Vi er blevet meget fleksible i vores arbejde, det kræver bare en bærbar og en netforbindelse. Men flere undersøgelser viser, at vi ikke har godt af at sidde ensomt hver for sig, så det bliver et parameter fremover, om vores bolig giver os et naturligt flow, hvor vi møder andre mennesker og ikke bare tager en elevator op og lukker døren bag os, siger Liselotte Lyngsø.