Skilsmissebørn risikerer at miste far og mor to gange

Hvis man for hurtigt skaber en sammenbragt familie, kan skilsmissebørn føle, at de mister deres forældre - igen.

(Foto: © Michèle Constantini, Colourbox)

”To hjem én familie”. Sådan hedder en ny bog, som skal hjælpe forældre og især deres børn godt ud på den anden side af en skilsmisse.

Den er skrevet af Hanne Søndergaard Jensen, der har 24 års erfaring som børnesagkyndig i Statsforvaltningen.

En lykkelig ny familie?

En af de faldgruber, Hanne Søndergaard Jensen ser mange forældre falde i, er, at de starter en ny familie direkte efter bruddet.

På den måde føler børnene, at de mister deres forældre to gange. Først når familien splitter op, og derefter også når forældrene forsvinder ind i et nyt forhold.

Forældre, som meget hurtigt efter skilsmissen danner en ny familie, gør det for, at tingene skal blive gode igen, mener Hanne Søndergaard Jensen. Men de skal tænke sig godt om.  

- For barnet er sådan en ny familie jo fremmed. Og barnet har slet ikke fortrolighed med det. Det kan tage mange år for et barn at vænne sig til en stedfar eller en stedmor og stedsøskende, siger hun.

Far og mor opfører sig anderledes

For mange børn er det voldsomt at omstille sig fra den vante biologiske familie til den opløste familie og derfra videre til den sammenbragte familie, forklarer Hanne Søndergaard Jensen. Barnet kan føle sig forladt i processen og have svært ved at genkende sine forældre:

- Det er svært for børn at se deres far eller mor pludselig være optaget af en anden voksen, hvis det sker hurtigt efter bruddet. De føler jo, at deres forældre er anderledes, nu hvor de er alene med dem. Hvis de så også er blevet forelskede i en ny partner, så virker de måske endnu mere anderledes.

Giv barnet tid til at lære den nye kæreste at kende

Det er Hanne Søndergaard Jensens erfaring, at det er en langt mere skånsom proces for barnet, hvis far eller mor i begyndelsen ser den nye kæreste i de uger eller weekender, hvor barnet ikke bor hos dem.

- Barnet må godt vide, at der er en kæreste. Måske bliver det også nysgerrigt på et tidspunkt. Men følg barnets tempo i forhold til, hvornår det er parat til at hilse på vedkommende, siger hun.

Sådan kan stedforældre hjælpe

Når far eller mor på et tidspunkt flytter sammen med den nye kæreste, går det bedst, hvis den biologiske forælder står for at give omsorg og tage sig af praktiske ting omkring barnet, fortæller Hanne Søndergaard Jensen.

Stedfædre er gode til at holde sig på sidelinjen. Stedmødre bliver derimod oftere involveret i konflikter, fordi de tit står for mange af de omsorgsmæssige ting i den nye familie. Her skal kvinderne lade den biologiske far overtage, lyder rådet.

- Den familie, man kommer ind i, har sin historie og baggrund. Det skal have lov til at være der. Og jo mere tilbagetrukken en rolle, man indtager, jo bedre et forhold får man til stedbørnene, siger Hanne Søndergaard Jensen.