Mor og far skal skilles, og midten står der en håndfuld børn, der dels skal rumme sorgen over, at familien nu bliver splittet, men de skal samtidig rumme en mor og far, der ofte er i åben krig.
Det er ikke let at være barn i den situation, og det giver sig som regel udslag i børn, der bliver triste, indadvendte eller måske det stik modsatte, reagerer hidsigt og aggressivt.
Så hvad gør man som forældre på vej ud i en skilsmisse?
- Det kan ikke siges for ofte! Man skal først og fremmest sørge for at pakke stridsøksen ned og gemme den godt væk. Hold fokus på dine børn og ikke dig selv!
Så kontant kan det formuleres. Og det gør sundhedsplejerske Else Guldager, der blandt andet svarer på spørgsmål om børn og familier her i brevkassen på Lev Nu.
Opfyldt af egen krise
Hun kender til fulde problematikkerne omkring børns trivsel, når mor og far går fra hinanden.
- Selvom det bliver sagt tit, så er det stadig det svære for forældrene, fordi de er i krise. Og i den situation handler man ikke rationelt, forklarer Else Guldager.
- Men forældre skal vide, at de ikke er dårlige forældre, fordi de lige nu er opfyldt af deres egen krise – men vil de have mest muligt fokus på deres børns velbefindende, så skal de også vide, at der er ting, man aktivt kan gøre for sine børn i denne situation.
Søg hjælp hos uvildige
Man kan eksempelvis – ifølge sundhedsplejersken – finde en uvildig voksen. Er der tale om skolebørn, kan det være fx skolelæreren, pædagogen i SFOén eller sundhedsplejersken. Spørg om de vil være der for barnet/børnene og tage sig ekstra af dem i denne svære periode.
- Det skal ikke være venner eller familie, det skal være en uvildig, hvor barnet trygt kan lade tankerne for frit løb.
- For er det en person, der kender familien, så ved barnet, at det skal passe på, hvad det siger. Og er der noget skilsmissebørn er – så er det loyale. De udtaler sig ikke grimt om hverken far eller mor, for de elsker dem begge to.
Også lettelse for mor og far
Flere skoler og sundhedsplejersker har som konsekvens af de mange skilsmisser sammensat grupper af skilsmissebørn.
- Jeg ved, at der er mange skoler bla., der sammensætter de her grupper, fordi børnene har godt af at finde ud af, at der er andre børn i samme situation – og at her i gruppen kan man tale frit om de ting, der er forbundet med, at mor og far er blevet skilt.
- Jeg oplever også, at forældrene fortæller, at det er en lettelse for dem, at deres børn er med i en sådan gruppe, for så ved de, at deres børn har et frirum, forklarer Else Guldager.
Så det er en god investering for alle parter at finde en sådan gruppe eller en voksen, som barnet har tillid til.
Tal aldrig grimt om hinanden
Men der er ifølge Else Guldager også andre ting, som skilsmisseforældre helt skal afholde sig fra:
- Man skal lade være med at tale grimt om den anden, og man skal vente med at introducere nye kærester det første lange stykke tid. Dine børn har brug for at være sammen med dig alene og ikke sammen med en ny kæreste og nye børn. Nye skilsmissebørn har frem for alt brug for fred og ro.
De svære overgange
- Også skal man som nybagt skilsmisseforældre lade være med at hoppe og danse for ungerne, så snart de er hjemme efter weekenden med den anden.
- Børnene skal lære de svære overgange at kende, også her har de brug for ro, når de kommer fra den ene til den anden. Det er ikke, fordi de ikke kan lide dig, at de måske er indadvendte eller i dårligt humør, men de skal omstille sig.
- Det allerbedste, forældrene kan gøre i den situation, er at lette de her overgange. Fx at mor kører børnene over til far, drikker en kop kaffe, sidder og snakker lidt – og så tager af sted i god ro og orden.