Mere guld dukket op: Danmarks største vikingeskat bliver ved med at vokse

Flere guldsmykker er fundet på den mark, der flere gange har frigivet dele af samme overdådige skat.

Den største guldskat fra vikingetiden dukkede op sidste år med blandt andet armringe, vedhæng og kors. Nu er endnu en armring og en mønt lavet om til et vedhæng kommet til.

En mark i Vejen Kommune i Jylland bliver ved med at afsløre fantastiske, værdifulde guldsmykker fra vikingetiden.

Detektorførere har fundet endnu en guldarmring og en guldmønt fra den guldskat, som allerede sidste år var den største nogensinde fundet i Danmark fra vikingetiden med syv guldarmringe, utallige vedhæng, kors, perler og fragmenter.

- Den nye armring, som detektorførerne nu har fundet, er rigtig flot lavet, faktisk pænere end flere af de andre armringe, som blev fundet sidste år. Der er lagt tanker bag håndværket - ringen har betydet rigtig, rigtig meget for nogen.

Det fortæller museumsinspektør Lars Grundvad fra Museet på Sønderskov.

Sidste år dukkede armringe, vedhæng og kors op. Nu er der endnu en armring og en mønt lavet om til et vedhæng. (Foto: © Nick Schaadt, Museet på Sønderskov)

Guldmønten blev, ligesom armringen, fundet cirka 20-30 meter fra sidste års fundsted. Det er en romersk mønt fra omkring år 400, som en viking 500 år senere har lavet om til et vedhæng.

Skatten har afgivet rigdomme gennem 100 år

Allerede i 1911 fandt man en guldhalskæde på hele 67 gram på marken.

Kæden fik selskab af syv armringe i juni sidste år, og efter det rige fund forventede arkæologerne ikke at finde meget mere.

Men et halvt år senere, i december, dukkede omkring 160 metalfund op. Blandt andet syv guldvedhæng med halvædelstene og ni guldperler med overdådig pynt af filigran.

- Og dertil kom alle sølvfundene, blandt andet arabiske mønter, siger museumsinspektøren.

Hvorfor skatten er gravet ned, ved arkæologerne endnu ikke. Men Lars Grundvad nævner både religions- og kongeskifte og trusler fra syd som mulige årsager. Skatten kan også være et hedensk offer til guderne.

Lars Grundvad regner ikke med at finde flere guldsmykker, men arkæologer og detektorførere fortsætter med at lede i området.

Der er nemlig fundet mange sølvmønter, som kan være tabt i den landsby, der har ligget på stedet gennem århundreder.

Se mere om guldskatten i programmet ’Vores ukendte Danmark’ i aften på DR1.

Guldskattens 1000-årige historie

  • 900-årene: Skatten bliver gravet ned.

  • 1911: En guldkæde på 67 gram bliver fundet.

  • Juni 2016: Tre detektorførere finder syv armringe fra vikingetiden. Seks af guld og en af sølv. Guldringene vejer ialt cirka 900 gram.

  • December 2016: Arkæologer og detektorførere finder i alt 160 metalfund. Blandt andet ituklippede guldsmykker, et pragtspænde og 13 vedhæng – syv med halvædelstene og 5 øvrige vedhæng formet som femarmede kors. Desuden en guldarmring og ni guldperler med granulering plus mange arabiske mønter af sølv.