Nyt udstyr og bedre hoteller: Millioner sikrer atleter gyldne OL-vilkår

De 30 millioner kroner, som er blevet doneret til de danske OL-atleter, skal forbedre de danske medaljemuligheder.

Roeren Fie Udby Erichsen vandt sølv ved OL i London. (Foto: © DR, DR / Scanpix)

I dag er en god dag for de kommende OL-atleter, der skal jagte danske medaljer i Rio de Janeiro til næste sommer. Danmarks Idrætsforbund (DIF) blev nemlig begavet med en donation på 30 millioner kroner af Dansk Supermarked, og de mange penge får ikke lov til at stå på bankbogen og samle renter.

Der er allerede helt konkrete planer for, hvordan de skal brændes af i forsøget på at optimere danskernes muligheder for at træde op på skamlen, når medaljerne skal uddeles.

Der skal sørges for, at der er overensstemmelse mellem de danske ambitioner om at hjemtage 10 medaljer og så de forhold, som atleterne får i den brasilianske storby, lyder meldingen fra DIF.

Selvom det i sidste ende er en sportskonkurrence, hvor atleternes individuelle evner er afgørende, så er det nemlig ikke til at komme udenom, at en stor økonomisk formåen i sidste ende kan få afgørende sportslig indflydelse, siger den danske OL-chef, Morten Rodtwitt, der er ansvarlig for den danske delegation ved OL i Rio.

- Det, der er vigtigt for os, er, at analysere, hvad der er udfordringerne i Rio, og hvor vi har en mulighed for at gøre en forskel, så atleterne får de optimale faciliteter. Det kan være i forhold til indkvarteringen, så kajakroerne kommer tæt på stadion, og at sejlerne kommer tæt på havnen, hvor de skal præstere, siger han.

Pengene giver også DIF mulighed for at tage en større stab i skikkelse af fx sportspsykologer og medicinsk uddannede med til Sydamerika, der kan stå til rådighed for de danske atleter.

- Vi skal skabe sammenhæng, så de betingelser, de har til et VM, dem har de også til et OL, så det ikke bliver et antiklimaks, at komme til de Olympiske Lege, fortsætter han.

Kan bo uden for OL-byen

For kaproeren Fie Udby Erichsen, der sikrede Danmark en sølvmedalje i singlesculler ved OL i London, får donationen fra Dansk Supermarked også en meget håndgribelig indvirkning i form af alt fra omfattende nyindkøb til ændringer, der knap er synlige for det blotte øje.

- Det drejer sig om nye både og nye årer over mekanisk træningsudstyr, til at små 100 gram bliver flyttet, så de bliver rykket fra sædet ud på åregaflerne, og at min rig pludselig er lavet af kulfiber i stedet for metal. Det er små justeringer, der gør forskellen, forklarer det danske medaljehåb.

Også udsigten til at bo uden for OL-byen, men tæt på det olympiske rostadion, glæder Fie Udby.

- Det er udelukkende positivt, at vi får mulighed for det, så vi ikke har så mange udefrakommende faktorer til at forstyrre, som hvis man bor i OL-byen, siger hun.

I 2013 donerede Dansk Supermarked 10 millioner kroner efterfulgt af 15 millioner kr. i 2014. Med de 30 millioner for 2015 og 2016 når den samlede donation således op på 55 mio. kr.