Klumme: Flere danske hold foran AGK

Otte danske klubber har fortsat klaret sig bedre end AG København i Europas stærkeste klubturnering. Men deres historie fylder i dag ikke det store.

Kasper Hvidt er en af de store profiler på et AG København-mandskab, der kan blive det niende danske hold i en semifinale i Europa Cuppen for mesterhold/Champions League. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

AG København har i denne sæson vist sig som et af Europas bedste hold, og lørdag aften kan Mikkel Hansen og Co. sikre sig en plads i Final Four, som Champions League-finalestævnet med de fire sidste hold kaldes.

Det kan endda ikke udelukkes, at holdet kan gå hele vejen og ende som vinder af finalen den 27. maj.

Men selv om AG København i øjeblikket imponerer med historiens stærkeste danske klubhold, er der flere danske hold, som i skrivende stund har klaret sig bedre i Europas stærkeste klubturnering.

                    *****

Modsat klubfodbolden er det sjældent, at forbund eller medier mindes tidligere bedrifter og store spillere. Men hele 12 gange har et dansk herrehold faktisk været fremme blandt de fire bedste i Europa Cuppen for mesterhold/Champions League.

Det er der næppe ret mange, der er bekendt med, og det skyldes i høj grad, at langt de fleste semifinalepladser ligger tilbage i turneringens tidlige år.

Seneste danske klub blandt de fire bedste er Kolding IF, der i 2002 mødte SC Magdeburg i semifinalerne; to opgør, der fik massiv omtale i danske medier. Men Kolding IF tabte begge kampe til de senere Champions League-mestre med Stefan Kretzschmar som karismatisk fronfigur.

Derefter skal man tilbage til 1992, hvor det igen var Kolding IF, der var fremme ved semifinalerne, og yderligere ti år tilbage var Helsingør IF med i top 4. Så nej, det er ikke meget dansk herrehåndbold har fyldt i den mest prestigefyldte Europa Cup-turnering i nyere tid.

                    *****

To gange har et dansk hold tilmed været fremme i finalen, og det er meget længere tilbage.

AGF havde i slutningen af 1950erne og begyndelsen af 1960erne profiler som Leif Gelvad, Paul Locht og Aage Holm-Pedersen, og Århus-klubben nåede finalen i 1960, hvor det blev til et 13-18-nederlag til Frisch Auf Göppingen fra Vesttyskland.

Og i 1976 var det Fredericia KFUM, det årtis danske storhold med spillere som Anders Dahl Nielsen, Mogens Jeppesen og Flemming Hansen, der var i finalen - og tabte 15-17 til jugoslaviske Borac Banja Luka, som geografisk i dag hører hjemme i Bosnien-Hercegovina.

Kig på de fire finalehold, for her gemmer sig en stor del af forklaringen på, hvorfor historien fylder meget lidt i både dansk og international klubhåndbold.

De fire klubber hører jo ikke længere til i toppen, og sådan er billedet hele vejen rundt, når man kigger historiens gang i turneringen.

Fra turneringens første 20 år fra 1956 til 1976 er der således ikke eneste semifinalist, der også har været semifinalist i perioden fra 1990 til i dag.

                    *****

Her er der altså kæmpeforskel på europæisk tophåndbold og europæisk topfodbold. Mange af de fodboldklubber, der prægede slutkampene i Europa Cuppen for mesterhold er nemlig med endnu. Real Madrid, Benfica, AC Milan og Inter var eksempelvis de fire første vindere af turneringen.

Men pengene i håndbold er sammenlignet med fodbold meget små, og for nogle årtier siden var de nærmest ikke til at få øje på. Desuden er håndbolden kontinentalt set en ret lille sport.

Dermed har tidligere storklubber ikke været kulturelt forankret på samme måde som de største fodboldklubber, så de har generelt haft meget lettere ved at glide ned gennem de nationale rækker eller endda helt forsvinde.

                    *****

Det er også meget sigende, at den mest vindende klub i Europa Cuppen for mesterhold/Champions Leagues historie er FC Barcelona - med otte triumfer.

Klubbens brand og fundament skyldes nemlig klubbens fodboldsucceser samt fodboldholdets politiske rolle som Kataloniens flagskib.

AG København er derimod en klub uden nogen fortid, men nutiden er derimod ganske succesfuld. Og lørdag aften kan klubben, der vandt den første kvartfinale 29-23, blive den niende danske klub, som er med fremme blandt de fire bedste i Europas stærkeste klubturnering.

Måske vil det også skabe lidt fornyet fokus på historierne om Danmarks tidligere semifinalister... 

Danske semifinalister

12 gange er et dansk hold nået blandt de fire sidste i Europa Cuppen for mesterhold/Champions League.

1957 HG (København)

1959 Helsingør IF

1960 AGF (tabte finalen)

1962 AGF

1963 Skovbakken

1965 Ajax

1966 Århus KFUM

1976 Fredericia KFUM (tabte finalen)

1977 Fredericia KFUM

1982 Helsingør IF

1992 Kolding IF

2002 Kolding IF

Europa Cuppen for mesterhold ændrede format og navn til Champions League i 1993. I 2010 var semifinalerne og en finale spillet over to kampe erstattet med et Final Four-stævne med semifinaler lørdag og finale dagen efter.

N.B.: AG København kvalificerede sig et par dage efter, at denne klumme blev skrevet, til Final Four.

Hvilke hold synes du, der er værd at mindes? Eller har du et bud på, hvor langt AG København kan nå i Champions League, så skriv herunder!