Der er tale om et deja-vu af den kedelige slags for Jens Sejer Andersen.
Den internationale chef i Play the Game - en organisation, der skal fremme gennemsigtighed og åbenhed i sportsverden - er mildest talt ikke imponeret over den seneste udvikling i Fifa, hvor der igen i går blev sået tvivl om Sepp Blatters afgang.
Det er ellers bare 14 dage siden, schweizeren selv gik på talerstolen og annoncerede sin tilbagetræden i kølvandet på den omsiggribende korruptionsskandale i det internationale fodboldforbund.
Knap havde hans mange modstandere fået armene ned, før den schweiziske avis Schweiz am Sonntag i går skrev, at Sepp Blatter nu pønsede på at blive på posten alligevel. En påstand der blev bakket op af Klaus Stöhlker, der tidligere har arbejdet som rådgiver for Sepp Blatter.
Blot for få timer senere at blive modsagt direkte i en pressemeddelelse fra Fifa.
- Klaus Stöhlkers samarbejde med Fifa-præsidenten sluttede 31. maj. Præsidenten vil i stedet gerne fremhæve sine udtalelser fra 2. juni, lød det.
Samme fremgangsmåde
For Jens Sejer Andersen er der tale om en næsten forudsigelig udvikling i historien om Sepp Blatter, der altid har udvist stor tæft for at holde sig ved magten.
- Sådan vil der nok være et spil af prøveballoner og mystiske manøvrer det næste halve år, indtil Fifa får taget sig sammen til at indkalde til en valgkongres, siger han med henvisning til, at Sepp Blatter endnu ikke har sat en endelig dato på sin tilbagetræden.
At Sepp Blatter meddeler sin afgang er ikke noget nyt. To gange tidligere har han proklameret, at han ikke ville genopstille uden at gøre alvor af sine ord. Første gang var i 2002.
- Sjovt nok faldt det dengang også sammen med en større troværdighedskrise i Fifa, og det samme gentog sig i 2011, og nu har vi så sagen igen. Det er som om, at vi genopfører et teaterstykke, hvor Blatter finder ud af, at det bedste våben, han har i tasken, det er at sige: 'Bare rolig, jeg skal nok gå'. Så går der lidt tid, og så bliver han opfordret, presset og tilskyndet fra alle sider til at blive, siger Jens Sejer Andersen.
Dermed henviser han til gårsdagens rygte om, at det afrikanske fodboldforbund skulle have udtrykt ønske om at beholde ham på præsidentposten.
Spillet ikke længere så åbent
En talsmand for det afrikanske fodboldforbund afviste efterfølgende, at det skulle have været tilfældet. Men at Sepp Blatter, via et særdeles veludviklet blik for at skabe magtstrukturer der arbejder til hans fordel, har mange støtter er uomgængeligt.
- Han har jo skabt sig en stærk magtposition, efter han har været i Fifa i 40 år, siden 1981 som generalsekretær og siden 1998 som formand, og han har været en af chefarkitekterne i et system, hvor formanden skaber sig selv en meget stærk position ved næsten egenhændigt at disponere over Fifa's enorme formue.
- Den bruger han til at drysse gaver og årlige tilskud ud over fattige forbund rundt om i hele verden, hvor der ikke er adgang til den slags privilegier, og hvor der ikke føres så stram kontrol. Med andre ord er der tale om et slags systematisk stemmekøb, siger Jens Sejer Andersen, der dog mener, at FBI og den schweiziske anklagemyndigheds efterforskninger af Fifa's virke kan være så omfattende, at kontrollen alligevel glider Sepp Blatter af hænde.
- De står nu meget, meget tæt på hans chefkontorer, og det er en situation, hvor han ikke selv kan råde eller træffe valgene selv, og derfor er spillet stadig meget åbent, siger Jens Sejer Andersen.
Indtil videre forlyder det - men det er ubekræftet - at Fifa vil indkalde til valgkongres for at finde Sepp Blatters afløser mellem december og marts næste år.