Talentekspert: Forstår godt at DBU trækker i nødbremsen

DBU har ret i ikke at lade FC Barcelona åbne et talentakademi, før man ved mere om det, mener Mikael Trolle.

Der er ingen udsigt til at FC Barcelona kommer til at få et fodboldakademi på dansk grund lige foreløbig. (© FC Barcelona)

'Konservatisme', 'mangel på innovativ tænkning' og 'tumper'.

Ledelsen i Dansk Boldspil-Union, DBU, har fået mange knubbede ord med på vejen i kølvandet på beslutningen om at afvise FC Barcelonas planer om et fodboldakademi i Ballerup.

På en artikel om nyheden på DR Sportens hjemmeside bobler kommentarfelterne i hvert fald over med udsagn fra brugere, der er utilfredse med, at døren bliver smækket i hovedet på den spanske storklub.

Og DBU's beslutning kan muligvis virke konservativ og kedelig, men det giver faktisk god mening, at det danske fodboldforbund ikke med åbne arme og lukkede øjne tager imod FC Barcelonas fodboldakademi, siger Mikael Trolle, der, udover at være landstræner og sportsdirektør i Dansk Volleyball Forbund, har skrevet flere bøger om det at præstere på højeste niveau inden for sportens verden.

- Jeg forstår egentlig udmærket, at DBU lige trækker i nødbremsen, så længe de ikke kender Barcelonas bevæggrunde for projektet. De skal finde ud af, om det spiller sammen med deres talentudvikling, for det nytter jo ikke noget, hvis det her handler om, at Barcelona i virkeligheden bare vil tjene penge på naive forældre, der har ladet sig forblænde af klubbens navn og historie. DBU er nødt til først at få klarlagt, om det giver mening for dansk fodbold helt overordnet.

- DBU er jo faktisk gode til at udvikle talenter for et land af vores størrelse, og det skal de selvfølgelig værne om og ikke sælge ud af, siger Mikael Trolle, der understreger, at han ikke kender FC Barcelonas konkrete planer for fodboldakademiet.

Ligesom et medicinalfirma

Han drager en parallel til sin egen sport, volleyball, hvor han igennem mere end et tiår har haft stor indflydelse på talentudviklingen. Der tager man udgangspunkt i fire faktorer, når man vurderer om et talentudviklingsprojekt er bæredygtigt 

- Vi arbejder med, at der skal være flere vindere. Det nytter ikke noget, hvis der kun er én interessent, der får noget ud af det. Man skal helst sørge for, at både talentet, talentets familie, klubben og i vores tilfælde dansk volleyball vinder i sidste ende. 

At DBU via det europæiske fodboldforbund, UEFA, har autoritet til at afvise udenlandske klubbers talentakademier i Danmark, ser han heller ikke noget odiøst i. For fodbold er i bund og grund en vare, og talentudvikling er et marked, der skal reguleres i en eller anden grad.

- Det er jo ikke anderledes, end at et medicinalfirma, der vil ind på det danske marked og sælge et nyt produkt, også skal godkendes af Sundhedsstyrelsen, før det får adgang til det danske marked.  

- Men selvfølgelig nytter det heller ikke noget, hvis vi i fremtiden helt lukker øjnene for nye tiltag. For det ville da være frygtelig ærgerligt, hvis man ikke formår at udnytte de muligheder, der uundgåeligt kommer til at opstå i en verden, der bliver mere og mere globaliseret, siger Mikael Trolle.   

DBU har indtil videre begrundet sin beslutning med hensynet til børnenes tarv. 

- Vi kan ikke stå inde for, at børn ned til seksårs-alderen skal til auditions for at blive optaget og skal indgå i et udpræget elitært træningsmiljø, sagde Bent Clausen, næstformand i DBU og formand for DBU's breddeudvalg tidligere tirsdag.

FC Barcelona har endnu ikke ønsket at kommentere på sagen.