Rystet 2. divisionsspiller: Vanvittigt, at der spilles for milliarder på divisionskampe

Når der spilles for millioner på 2. divisionskampe kan nogle blive fristet, lyder det fra spillere.

Anfører for Nykøbing FC, Mathias Olsen, er ikke selv stødt på matchfixing. (© DR)

Det skønnes, at der bliver spillet for omkring 5,5 millioner kroner på en gennemsnitlig kamp i anden division.

I Nykøbing FC, der inden vinterpausen ligger lige over nedrykningsstregen, kommer det som en overraskelse. I hvert fald for klubbens anfører, Mathias Olsen.

- Jeg er faktisk rystet over, at vi er ude i så store summer, siger han.

- Det virker fuldstændig vanvittigt.

Nogle kan fristes

Det er sportsdatafirmaet Sportradar, som analyserer data fra 450 bookmakere verden over og samarbejder med UEFA, der står bag skønnet.

Set over en sæson betyder, at der spilles for omkring 2,8 milliarder kroner på de to 2. divisioner. Med så store beløb kan nogle af de danske divisionsspillere fristes til at gå i fælden, mener Mathias Olsen.

- Der må være nogle danskere, som bliver fristet af at tjene en skilling på at lave et eller andet dumt i en kamp, forklarer han.

Klubbens angriber Nicky Bertelsen deler denne opfattelse. Ligesom Mathias Olsen er han dog aldrig selv stødt på matchfixing - heller ikke forsøg på det.

- Jeg har aldrig oplevet noget eller hørt fra nogen holdkammerater, der er blevet kontaktet af folk, der har tænkt sig at tjene en masse penge på vores kampe. Vi er ikke i en situation, hvor vi kan give en sejr væk, siger han.

Direktør: Vil ikke acceptere det

Nykøbing FC var i begyndelsen af januar indblandet i en mindre sag om matchfixing.

Her havde en daværende spiller sat 100 kroner på et kombinationsspil, hvori en af hans egne kampe indgik.

Sagen var en grim oplevelse for klubben, fortæller direktør i Nykøbing FC, Henrik Danelund.

- Det var en meget lille sag, men i vores verden er der ikke forskel på, om det er en lille og en stor sag. Det er en forkert udvikling, og en påvirkning i kriminel retning, som vi ikke vil være med til eller lægge navn til. Derfor ophørte samarbejdet med øjeblikkelig virkning, siger han.

Holder rent i eget hus

For Henrik Danelund er det rystende, at de danske divisioner kan generere flere milliarder i spil om året.

Derfor mener han også, at det er vigtigt at slå ned på eventuel matchfixing fra starten og bremse en eventuel udvikling. Klubben selv gør meget ud af at sikre sig, at spillerne kender til de gældende regler på området og ikke mindst klubbens egen intolerance.

- Vi kan jo ikke påvirke og ændre hele verden, men vi kan holde rent i eget hus, siger Henrik Danelund.

Bliv klogere på matchfixing i Danmark, når DR1 mandag aften klokken 20.45 sender dokumentarprogrammet "Historien bag Historien: Matchfixing".