Brøndby giver græstæppet førstehjælp: Vulkansk stof og ilttelte

Der bliver taget skrappe midler i brug på Vestegnen for at forbedre banens sørgelige forfatning inden forårssæsonen.

Thomas Kahlenberg og Jesper Bech prøver at spille fodbold på en tung bane i Brøndby. (© Scanpix)

Der har været sagt og skrevet mange knap så pæne ting om græstæppet på Brøndby Stadion i løbet af efteråret.

Selv træner Thomas Frank har været ude med riven efter den kun pletvis græsdækkede bane, som han mente var med til at gøre livet sværere for hjemmeholdet i kampe mod de mindre og mere defensivt indstillede modstandere.

Måske bedst illustreret af Silkeborgs Simon Skou Jakobsen, der tog dette billede af banens sørgelige forfatning i december.

https://twitter.com/SimonJ90/status/541604246970728448

Den slags kan de selvsagt ikke have siddende på sig på Vestegnen, og derfor har man søsat en storstilet plan, der indbefatter både vulkansk stof og ilttelte i et forsøg på at forbedre forholdene for både tilskuere og spillere frem mod den første hjemmekamp i forårssæsonen den 1. marts, hvor FC Midtjylland kommer på besøg.

- Det er klart, at I vores selvforståelse, så skal Brøndby have en af de bedste baner, og derfor gør vi nu det her, siger sportschef Per Rud.  

Forsøget på at genoplive græstæppet består ifølge sportschefen af tre faser. Brøndby har haft eksperter til at kigge på problemerne, og det er nu blevet slået fast, hvad problemet var.

CO2 og vulkansk stof

Efter mange år uden udskiftning af græstæppet er lagene i banen simpelthen trykket så tæt, at vandet ikke kan komme ned til drænet.   

- Vi har med hjælp fra en masse frivillige fyldt banen med flere tons vulkansk stof, der har en langt bedre sugeevne end det sand, man normalt bruger.

- Nu skal vi også have opsat nogle CO2-telte på banen, og opsat noget kunstigt lys frem mod første kamp i foråret, siger Per Rud, der dog understreger, at græsset ikke vokser ind i himlen af den grund.

- Udfordringen bliver at få en pæn, grøn bane. Det er ikke sikkert. Men vi får helt sikkert en bane med en fast og jævn overflade, der er meget bedre at spille på, end det vi så i efteråret.

- Af samme grund spiller vi heller ingen forberedelseskampe på stadion, hvad vi ellers meget gerne ville have gjort for fansenes skyld, siger Per Rud.

Per Rud forklarer ligeledes, at der til sommer skal graves dybe render i banen, så vandet kan løbe af, og man derfor heller ikke får problemer til efteråret, som dem man så i slutningen af 2014. Det er fase 2.

Ifølge planen bliver fase 3 - at få lagt helt nyt græs - først gennemført i sommeren 2016, hvor der på grund af EM-slutrunden er en længere sommerpause end normalt.