OVERBLIK Otte danskere er med i dopingrapport

Bjarne Riis, Michael Rasmussen og seks andre danskere optræder i den seneste dopingrapport.

Syv danskere optræder i CIRC-rapporten, der udkom mandag dansk tid. Ingen af dem er aktive ryttere eller nævnt i nye sager. (Foto: © YORICK JANSENS, Scanpix)

Mandag morgen udkom den længe ventede rapport om doping i cykelsporten siden 1998. De 227 sider har kostet cirka 20 millioner kroner og er udarbejdet af en uafhængig kommission under den internationale cykelunion UCI. Her får du et overblik over de danskere, der optræder i rapporten, og de øvrige overskrifter.

Bjarne RiisTinkoff-Saxo-manageren har i de seneste år været beskyldt for at have kendskab til, at hans ryttere dopede sig. Det står der ikke noget om i rapporten.

Han er kun nævnt kortvarigt i forbindelse med sit eget dopingbrug i 1996 - og så i listen over interviewede personer.

Michael RasmussenDen tidligere cykelrytter, der har indrømmet brug af doping, nævnes i forbindelse med sagen, hvor han blev trukket ud af Tour de France i 2007 på grund af problemer med whereabouts.

Derudover bliver han fremhævet omkring et citat, kommissionen ikke har kunnet bekræfte: Rasmussen har fortalt, at en UCI-medarbejder har opfodret Rabobanks læge til at give rytterne et bestemt stof (DHEA), fordi at "alle andre hold tager det også."

Bo HamburgerDen tidligere rytter nævnes i forbindelse med sin egen sag, hvor han i 2001 blev testet positiv for EPO og året efter blev frikendt af Danmarks Idræts-Forbund og den internationale sportsdomstol CAS.

Knud Enemark Jensen

Knud Enemark døde ved OL i 1960, hvilket ifølge rapporten var med til at øge opmærksomheden omkring de risici, der er forbundet med brugen af stimulerende midler.

Danskere i interview

I alt 135 personer er blevet interviewet i forbindelse med rapporten. Heriblandt seks danskere: Bjarne Riis, Michael Rasmussen, David Gullberg (DCU), Christina Friis Johansen og Lone Hansen (Anti Doping Danmark), Rasmus Damsgaard (uafhængig læge/labotoriel medarbejder).

Den tidligere UCI-præsident Pat McQaid udsættes for hård kritik i dopingrapporten, der blev udgivet mandag morgen. (Foto: © FABRICE COFFRINI, Scanpix)

Rapporten kort fortalt

Rapporten er kritisk over for "det gamle UCI", der blev ledet af præsidenterne Hein Verbruggen og senere Pat McQuaid. De har været mere interesseret i at udbrede cykelsporten end at stoppe dopingbrug.

Ingen beviser for korruption

Trods adskillige rygter om at Lance Armstrong har betalt for at blive tilgodeset af UCI, så har rapporten ikke fundet nogen beviser for det.

Alligevel fastslår rapporten, at der har været et mistænksomt samarbejde mellem Armstrong og UCI-toppen. Blandt andet har han fået lov til at køre løb uden at blive testet for doping.

Doping bruges endnu

Effekten af dopingbrug er blevet mindre i løbet af de seneste ti år.

Fra at have fået 10-15 % ekstra ydeevne får man nu kun 3-5 % ud af at snyde, men det betyder ikke, at dopingbrugen er fortid. Det sker stadig.

Hele rapporten kan læses her.