Der er lige nu og her ikke udsigt til, at Catalonien inden længe river sig løs fra Spanien og bliver et selvstændigt land. Men muligheden for, at der sker inden for en overskuelig fremtid, er langt mere sandsynlighed end tidligere på året.
Det er selvfølgelig den økonomiske krise, som hærger hele Europa, der har sat ekstra blus på den selvstændighedstrang, som det catalanske folk har i sig, og som på markant vis kom til udtryk ved en demonstration på den årlige selvstændighedsdag for knap fire uger siden.
Her var mere en million på gaderne i Cataloniens hovedstad Barcelona, og så mange har aldrig tidligere luftet deres utilfredshed med styret i Madrid. En meningsmåling har også vist, at det er i dag er mere end halvdelen af alle i Catalonien, som ønsker et selvstændigt land mod en fjerdedel for fire år siden.
*****
I de fleste lande vil sådan en debat om selvstændighed først og fremmest handle om politik. Men i Spanien handler den i høj grad også om fodbold. Fordi landets i særklasse to største klubber, Real Madrid og FC Barcelona, når langt udover sportens rækker.
Specielt FC Barcelona, der for mange cataloniere er og bliver et symbol på hele regionen. "Més que un club", mere end en klub, som Barcas eget slogan lyder, og "Den våbenløse hær", som forfatterne Martin Tønner og Tonny Vorm kalder klubben i titlen på deres roste bog fra 2009.
Når snakken om selvstændighed og fodbold i øjeblikket blandes sammen i Spanien, hænger det især sammen med et stort spørgsmål, som mange både i og uden for Spanien har stillet. Hvilken betydning vil et selvstændigt Catalonien få for forholdet mellem Real Madrid og FC Barcelona?
Skal FC Barcelona i så fald til at optræde i en catalansk liga? Eller kan Spanien og Catalonien have en fælles liga?
*****
Der er naturligvis ikke allerede noget ligamæssigt på nogen form for tegnebræt. Men det er forståeligt, at spørgsmålene fylder meget, fordi de to klubber og deres rivalisering i dag nærmest udgør hjertet i spansk fodbold.
I Belgien er der en tilsvarende selvstændighedssnak. Her er mange i Flandern trætte af at hænge sammen med det mindre velhavende Vallonien. Men sportsligt set har løsrivelsessnakken her ikke et omdrejningspunkt, som tilnærmelsesvis mener om det i Spanien.
Her op til søndagens Clasico, sæsonens første ligakamp mellem FC Barcelona og Real Madrid, er løsrivelsessnakken da også forlængst blevet et selvstændigt tema. Det mærkede Real-træner José Mourinho forud for Champions League-kampen mod Ajax. Her blev han på et pressemøde konfronteret med de demonstrationer, der formentlig vil finde sted på Camp Nou. Men han ønskede ikke at blande sig i den snak.
*****
Hvis jeg forresten
skal forsøge at svare på nogle af de spørgsmål, jeg selv stillede før. Så vil jeg påpege, at meget kan være sket med europæisk topfodbold, inden en eventuel løsrivelse finder sted.
Her er eksempelvis et scenarium, jeg sagtens kan forestille mig en del år ud i fremtiden: Real Madrid og FC Barcelona optræder til dagligt i hver sin liga, der begge består af færre hold, end den spanske gør i dag. I Champions League derimod optræder de hvert år i samme indledende sydeuropæiske gruppe, hvor der er mere end fire hold - måske otte hold.
Michel Platini har allerede leget med idéen om, at Champions League-gruppespillet fra 2016 skal udvides fra de nuværende 32 hold til 64. De tre største lande, p.t. Spanien, England og Tyskland, vil så få hele seks klubber direkte med.
Økonomien i europæisk fodbold får stor indflydelse på, hvordan strukturerne bliver. Men der er ingen tvivl om, at de største klubber ønsker så mange kampe som muligt mod andre store klubber. Og naturligvis ønsker FC Barcelona og Real Madrid at møde hinanden hver eneste sæson - på den ene eller anden måde.
Men i morgen er der altså fortsat tale om en Clasico i en national liga. Endda en Clasico med meget stor sportslig betydning. For vinder FC Barcelona, kommer klubben hele 11 point foran hovedstadsklubben.
Hvis Catalonien river sig løs, hvad skal der så ske med Real Madrid og FC Barcelona? Skriv din mening herunder!