Henrik Skov Midtiby er en af vinderne af Ph.d. Cup 2013. Se hans foredrag hos Danskernes Akademi.
Han er post. doc. og ph.d. ved´Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet.
Hvad går dit ph.d.-projekt ud på?
Det overordnede mål at er blive i stand til at bekæmpe ukrudt i landbruget effektivt med en lavere miljøbelastning end i dag.
Det skal opnås ved at lære en computer at skelne afgrøder fra ukrudt, således at ukrudtsbekæmpelsen kan målrettes ukrudtet og afgrøden kan beskyttes.
Hvordan fik du ideen til det?
På det tidspunkt var jeg interesseret i at lære mere om robotter og så i den forbindelse et opslag om et sommer kursus i markrobotter. Det virkede interessant, men havde desværre lige været afholdt. Det næstbedste var så at snakke med folkene bag sommerkurset og det førte mig til min PhD vejleder Rasmus Nyholm Jørgensen.
Sammen med Rasmus opstod ideen om at arbejde med plantegenkendelse som er kernen i ph.d. projektet. Sommerkurset kører i øvrigt stadigt, mere information kan findes her.
Hvad kan din forskning bruges til?
Udvikling af nye landbrugsmaskiner, der kan bekæmpe ukrudt helt uden brug af sprøjtemidler eller med et kraftigt reduceret forbrug af sprøjtemidler. Der eksisterer allerede en dansk produceret lugerobot (Robovator, visionweeding.com), der kan luge i salat marker. Med min forskning kan denne robot f.eks. komme til at virke i andre afgrøder som f.eks. roer.
Hvad har overrasket dig mest forskningsmæssigt undervejs i ph.d.-projektet?
Hvor svært der er at få en computer til at efterligne menneskets evne til at finde mønstre i verden omkring os. Computere bliver meget let forvirrede over små ændringer i omgivelserne, eks. varierende belysning, næringsindhold i jorden og lignende. På den måde bliver man endnu mere imponeret af hvad mennesket er i stand til.
Hvad bliver dit næste skridt?
At gøre de udviklede systemer mere robuste og dermed klar til brug i virkelige marker. Desuden skal vi dokumentere at systemerne har den ønskede effekt og det tager også tid.