Kommentar: En flok med ild i røven

“Danskerne er nogle sløve lønmodtagertyper", er en ofte hørt kritik. Men er det sandt?

To danske iværksættere vandt et legat til et ophold på Singularity University i USA (Foto: © Jakob)

“Danskerne er nogle sløve lønmodtagertyper, som ikke tør satse på deres egen virksomhed.”

Sådan lyder kritikken ofte, når vi taler om iværksættere. Men er det sandt?

Tvivlen har naget mig i et stykke tid. Hvorfor?

I december var jeg til det stiftende møde for et netværk af iværksættere i København. Vi var vel en 60-70 mennesker, der stiftede netværket #cphftw - det kan fortolkes som Copenhagen for the win - the weed eller the women - vælg selv. Men hashtagget lever ikke mindst på Twitter, og i næste uge holder netværket sit første townhall meeting. København skal på landkortet i den internationale iværksætterverden.

Kvaliteten af ideer er høj

Men hvad med kvaliteten af de ideer, som skal bygge virksomhederne? I onsdags satte jeg selv en foreløbig krone på et værk, der udforsker og dyrker den vinkel. Gennem et års tid har jeg været med til at køre konkurrencen Danske Ideer, der skal sende en ung dansk iværksætter på ti ugers kursus på en af verdens førende iværksætterskoler; Singularity University i Silicon Valley. Takket være et sponsorat fra Industriens Fond samt et fra forretningsenglen Jannick Pedersen fik vi faktisk sendt hele to danske iværksættere afsted. Fra midten af juni til slutningen af august vil de stå i lære i hjertet af Silicon Valley.

Det var ikke nogen nem opgave. Vi fik over 30 gode ideer. Og ja, langt de fleste af dem, var faktisk rigtig gode bud på, hvordan man bruger eksponentiel teknologi til at gøre verden et bedre sted at være. Katastrofehjælp, velfærdsteknologi og miljøteknologi var blandt hovedområderne. Det var en proces med så meget energi indbygget, at lønmodtagermyten begynder at blegne.

De er også lønmodtagere i Sydeuropa

Men lønmodtagermyten er vi faktisk ikke alene om at have. I maj måned 2013 tilbragte jeg en uge på Singularity University med 60 deltagere fra det meste af verden. Ud over avanceret teknologi diskuterede vi også, hvordan man kan kopiere iværksættersuccessen fra Silicon Valley til andre dele af verden.

Når jeg talte med franskmænd, spaniere og italienere, så havde de nemlig den helt samme opfattelse af deres hjemland; vi duer ikke som iværksættere, vi er en nation af lønmodtagere. Og i Sydeuropa har man i disse år i langt højere grad følt, at det hele går ned ad bakke. Der er et akut behov for innovation og arbejdspladser.

En række gode råd samlet op mange steder

Men svaret på problemet er ikke entydigt. Vi kan lære af Silcon Vally og af Israel - men vi kan ikke kopiere én til én.

Begå fejl

Første råd er næsten blevet til en kliché: Begå fejl og lær af dem. Gør dine fejltagelser til erfaring. Og lad ikke samfundet dømme dig ude, bare fordi du går ned med én eller to virksomheder. Du prøvede, og du fik erfaring.

Lav prototyper

Lav prototyper, som du kan forandre eller skrotte hurtigt. Eller lav din fejl hurtigt og billigt. Den store forretningsplan, som er svær at ændre kurs på, eller virksomheden med mange ansatte er ikke vejen frem.

Brug billig teknologi

Brug hurtige og billige værktøjer. Bærbare computere, cloudcomputing, hackerspaces med 3D printere og crowdfunding, hvis banken ikke forstår dig.

Hav flere kompetencer

Sørg for at dit team har forskellige kompetencer. Singularity University anbefaler en ingeniør/softwareudvikler, en sælger og en person med forstand på mennesker og markeder. Og hvis du virkelig vil tage en risiko, der rykker: Bliv immigrant. Nogle af de mest succesrige virksomheder i USA bliver skabt af indvandrere. I Israel er immigrantkulturen en del af det nationale DNA.

Chile viser verden vejen

I Chile havde de ingen iværksætterkultur, men en forretningsmand fik regeringen med på ideen om, at tilflyttende iværksættere får $ 40.000 og visum i et år af regeringen til at starte en virksomhed mod at forpligte sig til at blive i Chile i mindst et halvt år. Start-Up Chile har skabt iværksættervirksomheder og ekstra arbejdspladser og har kørt i flere omgange. Indvandrere tager en højere risiko - og får måske højere gevinst.

I Israel er iværksætter en karrierevej

I Israel er det ikke længere læger og advokater, der er de fine. Det er iværksætterne, man hylder som helte, og iværksætteriet er blevet en legitim karrierevej.

Konkurrencer som Venture Cup og Danske Ideer samt netværk som #cphftw viser vejen i Danmark.

Jeg indrømmer, at jeg selv er lønmodtager - men der er grøde også i det danske iværksættermiljø. Lad os lære af Israel og hylde dem som helte.