Hackerangreb mod Sony blotter kendis-detaljer

Det er stadig ikke opklaret, hvem der stod bag sidste uges hackerangreb på Sony, hvor blandt andet en Brad Pitt-film blev stjålet. Men sagen udvikler sig mere og mere eksplosivt.

Private oplysninger om Sylvester Stallone og tusindevis af andre mennesker er sluppet ud efter hackerangrebet mod Sony Pictures. (Foto: © XAUME OLLEROS/Scanpix)

Sylvester Stallones adresse og løn - og private oplysninger om mere end 47.000 andre ansatte, freelancere og kendisser. Sådanne oplysninger kan findes blandt det materiale, der er dukket op på nettet i kølvandet på det omfattende hackerangreb mod Sony Pictures i slutningen af november.

Angrebet har udviklet sig til at blive et regulært mareridt for Sony. Hackerne formåede nemlig ikke kun at lamme de interne IT-systemer hos selskabet, men stjal også fem film, hvoraf fire slet ikke havde haft premiere endnu, samt Brad Pitt-filmen Fury.

Alle filmene dukkede kort efter op på nettets fildelingstjenester, og alene Fury er siden blevet hentet over 2,3 mio. gange, rapporterede CNN igår.

Tusindevis af mennesker ramt

Men de fem film var ikke det eneste, der slap ud. Det samme gjorde nemlig over 33.000 dokumenter med oplysninger om mindst 47.000 mennesker, der på den ene eller anden vis har været tilknyttet Sony siden 2000.

Det er oplysninger, der spænder over de mange menneskers adresser, sygesikringsnumre - og ikke mindst, deres lønninger. Flere kendisser er også blandt, herunder altså Sylvester Stallone.

Hackerangrebet den 24. november er dog ikke blot en økonomisk katastrofe for Sony, der også har fået klø fra uventede kanter. Blandt andet har det vist sig, at der blandt de 17 ansatte, der får mere end en million dollars i løn om året, kun er een kvinde og een sort.

Fyringer og manglende kodeord

Samtidig er der fyldige oplysninger om mindst 3800 nuværende ansatte, der nu må leve med risikoen for identitetstyveri. Materialet rummer også detaljer om tidligere ansatte, der er blevet fyret - samt årsagen til at de blev det.

En del af materialet foreligger i simple Excel-ark uden kodeordsbeskyttelse, har datasikkerhedsvirksomheden Identity Finder udtalt.

Det var hackergruppen, der kalder sig GOP, der tog ansvaret for angrebet - men det er fortsat uvist, hvor hackerne stammer fra. Flere spor har undervejs peget mod Nordkorea, blandt andet fordi Nordkorea har tordnet mod en planlagt film fra Sony Pictures, der gør grin med landets diktator, Kim Jong-Un.

Nordkorea: Det var ikke os

Der har dog foreløbig ikke været rapporteret om beviser for påstanden - og nu har en nordkoreansk diplomat meddelt, at landet ikke vil kendes ved hackerangrebet mod Sony.

Ifølge britiske BBC siger den anonyme diplomat, at beskyldningerne mod Nordkorea er fabrikerede, og at Nordkorea følger de internationale normer, der fordømmer hacking.

Tidligere har Nordkoreas diplomater dog bramfrit erklæret, at de betragede filmen som en krigserklæring.