Analytiker: Telefusion er godt for fremtidens kunder

Telefusionen mellem Telia og Telenor er godt nyt for kunderne, mener analytiker. Men priskrigen kan være slut.

Fusionen mellem Telia og Telenor kan komme til at betyde øget fokus på teknologi og tjenester, og det er en fordel, mener analytiker. (© Colourbox)

Priserne på mobiltelefoni har siden årtusindeskiftet kun kendt en vej: Ned, ned og atter ned - og mobilprodukter, der for få år siden kostede mange tusinde kroner, kan nu fås for blot et par hundredekronesedler hos stort set alle telelskaber.

Men racerløbet mod bunden var ikke holdbart i længden, for den teknologitunge telebranche kræver investeringer, hvis danske kunder også i fremtiden skal kunne nyde godt af den teknologiske udvikling.

Derfor kan dagens nyhed om fusionen mellem Telia og Telenor være godt nyt på længere sigt, mener teleanalytiker i Sydbank Morten Imsgard.

Slut med ødelæggende konkurrence

- TDC får nu en konkurrent, der bedre kan lancere tjenester, der matcher TDC's, og samtidig får vi et konkurrencemiljø, der er mere rationelt, hvor alt ikke hander om pris. Det er til glæde for industrien, at man holder op med at bekrige hinanden og ødelægge fremtidens indtjeningsmuligheder, siger analytikeren.

Telenor og Telia har i et par år forsøgt at lægge låg på lidt af presset ved at slå deres mobilnet sammen i et fælles selskab, der også stod for den løbende udbygning og opdatering af deres mobilnet.

Her investeres der dels i en bedre dækning, men også i en løbende opdatering og udbygning fra 3G til 4G/LTE, der de kommende år igen skal opdateres til 5G.

Mere indhold - ikke flere minutter

TDC og Telmore har i en periode forsøgt at dreje fokus væk fra kun at handle om priser, og Telmore har således forsøgt sig med pakker, hvor man blandt meget andet kunne læse politiken.dk og se HBO gratis, hvis man købte en telepakke fra selskabet.

Dén ide vil vi se mere til i fremtiden, mener Morten Imsgard.

- TDC og Telmore har haft patent på den slags, fordi det var den dominerende spiller, der kunne forhandle de bedste aftaler hjem. Nu får de andre nemmere ved at konkurrere og dreje forretning mod mange af de nye produkter, der vælter ind, for eksempel tv på nettet og bedre rettighedsaftaler med indholdsproducenterne, siger han.

Det brogede danske telemarked har i årevis gennemgået en opslidende priskrig, hvor Telmore omkring årtusindeskiftet åbnede ballet med forudbetalt mobiltelefoni og selvbetjening via nettet. Det skabte en massiv priskrig og et væld af andre spillere, for eksempel CBB, fulgte efter.

Købte sig til prop i priskrigen

Til sidst købte TDC Telmore og Telenor CBB, men så kom der blot en ny bølge af udfordrere, for eksempel Bibob og Fullrate, der igen blev købt af Telenor og TDC.

Dernæst kunne Onfone så påny åbne ballet og indføre telefoni i pakkeløsninger, hvilket lynhurtigt blev taget op af de øvrige teleselskaber - hvorefter TDC til sidst satte en prop i priskrigen og købte Onfone.

Det gav dog plads til, at '3' kunne åbne en flanke og tilbyde ubegrænset taletid, hvis blot man køber en pakke med data fra selskabet. Og siden har teleselskaberne konkurreret på at putte så meget indhold som muligt i pakkerne.

I 2003 kostede et mobilminut 1,20 kroner hos den daværende udfordrer, Telmore, svarende til 864 kroner for 12 timers tale. Det samme koster i dag blot 119 kroner hos Bibob - men i dag får man i tilkøb nogle håndfulde gigabyte data og fri sms med i pakken.

Især data var for få år siden helt horribelt dyrt at benytte. Og hos nogle teleselskaber følger der sågar et frit abonnement på Spotify eller Wimp med - til priser, der tilsammen er lavere end prisen på en enkelt CD for blot få år siden.

Ikke mere at give af på prisen

- Men det handler ikke længere kun om lave priser. Teleselskaberne vil jo i fremtiden kun investere i 4G og derefter 5G, hvis de kan tjene penge på deres basisydelser. Konsolideringen er bedre for industrien, men vil jo sikkert blive gransket af konkurrencemyndigheder, siger Morten Imsgard.

Han peger samtidig på, at '3' nu vil blive presset til at være endnu mere aggressive, fordi selskabet nu skal lægge arm med to kæmper.

Fusionen mellem Telia og Telenor var ikke uventet, for mange iagttagere har længe peget på, at fire store teleselskaber med hvert sit net internationalt set er en helt usædvanlig situation i forhold til Danmarks størrelse. Efter fusionen vil der fortat være tre selskaber med eget mobilnet.