Sagen om sidste uges hackerangreb mod Sony, kan vise sig at være mere alvorlig end først antaget - og måske være en trussel mod andre virksomheder også. Sådan lyder en ny advarsel fra FBI efter sidste uges hackerangreb, hvor fem film blev stjålet fra Sonys interne systemer.
I går kom det frem, at de stjålne film nu er dukket op på nettets fildelingstjenester, hvor de hitter stort. Det gælder blandt andet filmen Fury med Brad Pitt.
Både Sony og amerikansk politi har efterforsket angrebet, der kan vise sig yderst bekosteligt for de respektive fem films budgetter - men det er ikke det eneste problem, der kan være dukket i kølvandet på miseren.
Måske trussel mod andre
Tidligt tirsdag gik FBI nemlig ud med en advarsel om, at malware, der formodes brugt mod angrebet mod Sony, kan udgøre en risiko for andre virksomheder. I en fem sider lang advarsel, beskriver FBI blandt andet, hvordan den skadelige software overskriver al anden data på harddisken og gør det umuligt for computeren at starte op.
Sony har ikke selv bekræftet, at det netop er denne skadelige software, selskabet har været udsat for, men overfor blandt andet Reuters vurdere flere sikkerhedseksperter, at FBIs advarsel og angrebet mod Sony omhandler samme problem. FBI udpeger ifølge bureauet sjældent ofrene for de angreb, der advares om.
I går forlød det, at de fem film var blevet hentet ned fra forskellige fildelingstjenester op mod 1,2 mio. gange - og politiet har hele tiden arbejdet med en teori om, at det kan være kinesiske hackere, der har handlet på bestilling fra Nordkorea. Sony barsler med en film, der omhandler et mordforsøg på Nordkoreas leder, Kim Jong-Un. Nordkorea har reageret skarpt på filmen, og reagerede med at klage til FN.
Vent og se...
Ifølge BBC har en Nordkoreansk FN-talsmand givet kryptiske svar om landets rolle i sagen. 'Vent og se,' var det eneste, han ville sige.
Sony har hyret et ekspert firma til at efterforske sagen, og meget lidt er foreløbig kendt. Sony er dog ikke fremmed overfor hackerangreb, for for blot et par år siden lagde hackere Sonys Playstation-netværk ned i dagevis og fik adgang til data om mere end 77 mio. brugere.
Hackergruppen, der trængte ind i Sonys maskiner, kalder sig GOP. I sommer offentliggjorde computerproducenten HP en omfattende rapport om Nordkoreas evne til cyberangreb, og denne rapport konkluderede, at Nordkorea, trods fattigdom og ringe infrastruktur, faktisk er i stand til at mønstre dygtige hackere, der har fået træning i Rusland og Kina.
Landet har dog stort set ingen udbredelse af internet eller infrastruktur til det, lød konklusionen. Rapporten kan læses her (vi skal dog advare om, at det er en stor PDF)