Nikolaj Sonnes link-guide til et (lidt mere) privat digitalt liv

So ein Ding handler i aften om fremtidens privatliv. Som en ekstra bonus følger her en alternativ guide med baggrundsinformation om det digitale privatliv.

Nikolaj Sonne har i ugens udgave af So ein Ding kigget på fremtidens privatliv. I denne artikel kan du finde flere informationer og links til mere baggrund. (Foto: © Ronni Skovmand, DR)

Dette er en samling af diverse links i relation til programmet So ein Ding - Fremtidens Privatliv.

Nedenstående linksamling er ikke udfyldende. Diverse software-omtaler må ikke opfattes som andet end henvisninger, og vi er ikke ansvarlige, hvis ikke de holder, hvad de lover. Det må du selv rode med - mmmkay?

!>

Godtså!

Pointtavle for sikker kommunikation

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Et fint sted at starte er hos EFF - Electronic Frontier Foundation. De har lavet en oversigt hvor forskellige chat-, mail- og samtaletjenester bliver rated med hensyn til privatliv. Husk at læse det med småt under listen hvor der er uddybende forklaringer.

Jeg har selv brugt 3 af de omtalte tjenester, Signal, RedPhone (der er krypteret samtale til henholdsvis iOS og Android) og CryptoCat (der er krypto-chat).

De fungerer som beskrevet - men om de reelt holder dig sikker… Læs ovenstående ansvarsfraskriver.

EFF har mange kloge og interessante artikler om privacy.

Apple og Google låser - uden reservenøgle

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

En af de ting som offentlige myndigheder kan gøre - og gør - i alle fald i USA, er at bede Google og Apple om at tilgå oplysninger i mistænktes telefoner.

Som reaktion på øget privatlivsbevidsthed blandt deres brugere, har begge firmaer dog lanceret et modtræk. De aktiverer kryptering som standard - og har ikke selv en kopi af "nøglen". Det gælder fra iOS8 og Android 5.

Vær dog opmærksom på at ting som er gemt i en backup i "skyen" - iCloud, Google Drive, Dropbox ect. - ikke er omfattet.

Facebook har ikke dit kodeord

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Hvis en tjeneste tilbyder, at de kan maile dit kodeord, hvis du glemmer det, så anbefaler Tom Scott, at du dropper tjenesten.

Google, Youtube, Dropbox og mange andre har nemlig ikke dit kodeord og kan derfor ikke sende det til dig. De kan sende dig et link, så du kan resette det. Principperne og matematikken bag er interessant. Se Tom Scott forklare her.

Og hvis nørdOmeteret skal op på 11 - er der en længere forklaring her.

Privatliv på den letforståelige måde

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Der er utallige problematikker at forholde sig til, når det kommer til privatliv på nettet.

University of California-Berkley har lavet en vildt god læse-let side, der forklarer tingene, så det er til at forstå. Og de linker videre til ædruelige forklaringer på de mere avancerede koncepter.

I skole med Harddisken

Vores gode og kloge kollegaer på radioprogrammet Harddisken lavede sidste år, Harddiskens Kryptoskole - den er her.

Et løg af krypto

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Tor-projektet er en række forskellige anonymiseringstiltag.

Mest kendt er Tor-browseren, der gør det muligt at færdes anonymt på nettet. Princippet er, at din webtrafik går igennem en række lag af kryptering til og fra den side eller tjeneste du benytter.

Læs mere og hent Tor browseren her.

Det er også samme sted, du kan hente Tails, et ekstremt sikkerhedsfokuseret styresystem.

Vid dog, at du ifølge denne artikel i Wired risikerer at havne i NSA´s søgelys alene ved at læse om tjenester som Tor… (Hvilket teknisk set nok gør det for sent at bakke ud nu :o) - sorry! Men som altid er der ingen garantier.

Ironisk nok har Department of Defence (den amerikanske hær) været med til at støtte Tor.

Men helt i skoven kan det ikke være, for ellers ville NSA nok ikke bruge energi på at "pille løget" og The TOR Problem, som det er formuleret i denne lækage fra The Guardian.

Og for at det ikke skal være løgn, faldt jeg - altså lige nu mens jeg skrev denne artikel - over den her artikel, der angiveligt viser et kæmpe hul i sikkerheden

Facebook åbner for Tor browser

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Når det kommer til privatliv (-skrænkelser) er der rigtig mange, der er sure på Zuckerberg og hans Facebookimperie. Men der er altså ingen, der tvinger dig til at være med i klubben.

Uanset hvad, har Facebook for nyligt åbnet for, at Tor brugere kan bruge Facebook, hvilket alt andet lige virker som et skridt i en rigtig retning.

Krypterede sider rykker frem i køen

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

HTTPS - er HTTP´s krypterede fætter. Du kan se om en hjemmeside krypterer trafikken, enten på S´et eller ved et lille hængelås symbol - lidt afhængig af hvilken browser du bruger.

Det betyder, at trafikken mellem din browser og hjemmesiden ikke umiddelbart kan opsnappes på vejen.

Stadig flere hjemmesider bruger HTTPS, og tendensen fik et decideret boost da Google besluttede at krypteringen skulle være et ranking signal i google søgninger.

På den måde kommer et søgeresultat på en krypteret side højere op i resultaterne, når man søger - forudsat at de to sider ellers er "ens".

NSA´s Shopping katalog

(Foto: © Nikolaj Sonne, DR)

Spænd sølvpapirshjelmen og ret stoleryggen.

Via Snowden, kunne Der Spiegel sidste år fortælle om ANT-kataloget. Et decideret shoppingkatalog hvor NSA ansatte kunne vælge dimser til forskelige formål. Fra trådløs passiv overvågning af skærme til GSM-basestationer og meget, meget andet tech grej.

Originalartiklen er her. Og en læse-let oversigt (lige til at printe ud, krydse af og sende til julemanden) kan ses her.

Du kan se hele So ein Ding om fremtidens privatliv mandag den 24. november kl. 22.00 på DR2. Efterfølgende kan udsendelsen ses her på dr.dk