Stort flertal tror ikke på privatliv på nettet

Ni ud af ti amerikanere mener, at forbrugerne har mistet kontrollen over deres egne data. 81 procent har mistillid til de sociale medier, viser ny undersøgelse.

Ni ud af ti amerikanere mener, at de har mistet kontrollen over deres private oplysninger. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Massevis af hackerangreb, læk af personfølsomme oplysninger og afsløringer af efterretningstjenesternes overvågning af nettets brugere har tilsyneladende sat sig dybe spor i folks opfattelse af nettet som et trygt sted at begive sig ud.

I hvert fald svarer ni ud af ti amerikanere, at de føler, at forbrugerne har mistet kontrollen over hvem der indsamler data og overvåger dem, når de er på nettet. Det viser en kvalitativ undersøgelse, som Pew Internet Research Center har foretaget blandt et panel på 607 amerikanere over 18 år.

Mens undersøgelsen viser en høj grad af bekymring om overvågning generelt, er det især de sociale medier som amerikanerne er skeptiske overfor. Her føler 81 procent sig utrygge ved at afgive private oplysninger, selv om de stoler på personen eller organisationen, de kommunikerer med.

Folk stoler stadig på fastnettelefonen

68 procent føler sig utrygge ved at bruge chat-tjenester, mens 58 procent bekymrer sig om overvågning, når de sender SMS-beskeder. 67 procent føler sig fortsat trygge eller meget trygge når de bruger en gammeldags fastnettelefon.

Ganske markant svarer 61 procent, at de gerne vil gøre mere for at beskytte deres privatliv på nettet, mens kun 24 er lidt eller meget enige i, at overhovedet kan lade sig gøre at beskytte privatlivet på nettet.

88 procent af de adspurgte føler også, at de ikke har mulighed for at fjerne forkerte oplysninger om dem på nettet.

Foretrækker mindre overvågning

Undersøgelsen skelner også mellem statslig overvågning fx via NSA og så kommercielle virksomheders overvågning og dataindsamling om brugerne.

Otte ud af ti af de adspurgte svarer således, at deres landsmænd bør være bekymrede for regeringens aflytning af telefoner og anden internetkommunikation, mens 61 procent er enten uenige eller stærkt uenige i, at det er en fordel for dem, at de tjenester, de benytter, indsamler data om dem.

Undersøgelsen er første del af en serie undersøgelser om privatliv og nettet.