Efter skyttegravskrig: YouTube og uafhængige musikselskaber indgår aftale

YouTube skulle være lige på trapperne med ny musikstreamingtjeneste, efter måneders hårde forhandlinger med de uafhængige musikselskaber er mundet ud i en aftale.

YouTube har indgået en aftale med de uafhængige musikselskaber. Kontrakten er kommet i hus efter lang tids hårde forhandlinger. Aftalen betyder at YouTube meget snart lancerer deres længe ventede musikstreaming service. (Foto: © Rawpixel, Scanpix)

YouTube og de uafhængige musikselskaber har indgået en aftale, der betyder, at YouTube nu har ryddet den sidste knast af vejen, for at kunne lancere deres længe ventede musikstreaming-service.

Det skriver Financial Times, som citerer ‘folk som er bekendte med sagen'.

Aftalen kommer i hus efter nogle særdeles hårde forhandlinger, der i løbet af sommeren gik helt i hårknude og resulterede i offentlig mudderkastning, hvor de to parter gik særdeles hårdt til hinanden i medierne.

Skriv under eller vi fjerner jeres videoer

Sagens kerne har været de vilkår, som det Google-ejede YouTube tilbød de små musikselskaber.

Ifølge selskaberne var vilkårene markant ringere end dem, som de har indgået med alle andre musikstreamingtjenester, og de afviste derfor at skrive under på aftalen, og bad YouTube om at genoverveje deres tilbud.

YouTube var derimod ikke villige til at forhandle. I stedet truede firmaet de små selskaber med at fjerne deres kunstneres musikvideoer, hvis de ikke skrev under.

Klagede til EU

Truslen fik de musikselskaberne helt op i det røde felt, da YouTube er den vigtigste kilde til udbredelse af musik, på trods af at det er en videoservice.

Derfor klagede musikinteresseorganisationen til EU.

- Det er et kritisk øjeblik for udviklingen af det digitale musikmarked. Hvordan vil Europa have at musikerne og forbrugerne skal behandles?

- Vi ser frem til at kommissær Alumnia handler øjeblikkeligt, sagde IMPALAs bestyrelsesformand Helen Smith tilbage i Juni.

Og Alumnia bekræftede kort tid efter, at han havde tænkt sig at kigge nærmere på klagen.

Kontrakten blev lækket

Samtidig med klagen til EU, blev kontrakten, som YouTube havde tilbudt selskaberne, lækket på nettet. Den viste, at der var flere stærkt problematiske formuleringer.

Blandt andet skulle selskaberne tilbyde, at alle deres kunstneres musik ville blive gjort tilgængelig for YouTube. Dette kunne flere af selskaberne ikke honorere, uden at de ville blive nødt til at bryde de kontrakter, hvor deres kunstnere havde klausuler om, selv at kunne vælge hvilke musikservices deres musik skal ud på.

Derudover var der en klausul, der specificerede, at hvis et af de tre store selskaber (Sony, Warner og Universal) i fremtiden ville acceptere en lavere betaling, for hver gang en sang bliver spillet, så kunne YouTube automatisk nedsætte de uafhængige pladeselskabers rate til samme niveau.

Det scenarie ville fx kunne lade sig gøre, hvis et af de store selskaber som modydelse for en større kontant forudbetaling, ville acceptere et mindre beløb per afspilning.

Kontrakten ikke bekræftet

På trods af Financial Times rapport om, at aftalen skulle være indgået for flere dage siden, så har hverken YouTube eller Merlin (som er det firma der forhandler rettigheder for de uafhængige selskaber) bekræftet at kontrakten er indgået.

Men en unavngiven kilde siger til avisen, at vilkårene er “markant mere favorable” end de vilkår der blev tilbudt tidligere på året.

Med aftalen på plads, skulle YouTube nu være klar til at lancere deres nye musikstreaming-tjeneste i løbet af få uger. Det forventes at den vil være opdelt i en gratis og betalingsversion, på samme måde som Spotify.